Pojďte na Slovensko

10 míst, o kterých byste nevěřili, že se nacházejí na Slovensku

Ano, víme, může to být k podivu. I tak malá krajina, jako je Slovensko, může občas příjemně překvapit. A víme, že jste zvyklí objevovat netradiční typy ubytování i mimo naši vlast, proto vám rádi ukážeme ty, které najdete na Slovensku. Vybrali jsme pro vás takové delikatesy, které vás rozhodně příjemně překvapí.

Vydejte se s námi za slow travel na Slovensko. Protože, jak rádi říkáme, objevili jsme pro vás ta správná místa.

Začněme pěkně zostra, když už jsme vyrazili naplno.

Zavedeme vás do Slovenského ráje a zaparkujeme v Hrabušicích. Pokud se vám v hlavě rozsvítí žárovka s nápisem "Brána do Slovenského ráje", je to jen dobře. Tady se totiž setkáte se Samem. Upřímně - obdivujeme lidi, kteří dostanou bláznivý nápad a nebojí se do něj pustit s pedálem plynu sešlápnutým až na podlahu. Proč se o tom zmiňujeme? Protože u Sama tomu nebylo jinak. Řekl si, že rád dá starému lodnímu kontejneru druhý život. A místo na lodích se bude "plavit" po slovenské přírodě. Vytvořil tedy koncept soběstačného ostrovního bydlení v kontejneru - ve spolupráci s přírodou. Vypiplal ho jako slepice kuřátko a dnes si tu můžete užívat příjemný odpočinek i vy.

Tip: se Samem se můžete domluvit i na zapůjčení elektrokol. A po túře si můžete posedět na terase nebo se ohřát ve finské sauně.

Tohle místo, milí přátelé, přímo srší romantikou. Danka ukryla svůj (ne tak docela) malý dřevěný domeček na svahu mezi stromy. Tak moc, že pokud nevíte, kam přesně se máte zadívat, neuvidíte ho. Prostě kamufláž uroveň tisíc. A co teprve samotný domeček! Za prvé je útulný. Za druhé, uvnitř mu kraluje velká postel - to abyste se vyspali i tři nebo čtyři, kdybyste chtěli vyrazit na výlet s dětmi. Celé to doplňují kamna na dřevo, aby tu nebyla v zimě nouze ani o teplo, ani o romantiku. A na to navazuje další: "ó la lá" - koupelna s tekoucí vodou a sprchou! Na rozdíl od jiných malých domků se tu totiž můžete po výšlapu pořádně umýt, abyste si při romantickém tulení k sobě i krásně voněli. Stačí si pak na terásce roztáhnout dřevěné židle, natáhnout si nohy a jen tak pozorovat západy slunce nad slovenskými horami.  

"Strávili sme tu víkend s manželom a úprimne za nás oboch musím povedať, že to bol veľmi krásny čas. Ticho, ktoré bolo priam ohlušujúce, krásna príroda, pokoj... Nádherné prostredie, krásny domček, v ktorom absolútne nič nechýbalo. Vrátime sa, niet pochýb... Ďakujeme Danke, bola veľmi milá a ústretová." (Simona)

Tip: Danka vám také pomůže s půjčením elektrokol. Vzadu za domkem je ohniště a můžete si tu dokonce domluvit koupel ve venkovní kádi.

Daču pojali hodně netypicky. Ne, nebojte se, nevidíte dvojmo. Pokud jste se tedy už nestihli opít z litrů žinčice. Udělali to tak schválně. Do jednoho minidomečku tu schovali postele na dobré snění a do druhého kuchyňský kout se sprchou. Oba domky spojuje dřevěná terasa, na které se můžete přes den povalovat, cvičit jógu či meditovat nebo chytat bronz. Anebo, abyste neměli pocit, že vás do něčeho nutíme, tak se klidně zchlaďte v malém jezírku o něco níže. Venkovní sprchu tu sice mít nebudete, ale o zážitek budete mít postaráno. Latrína je totiž mimo domky, takže ani o prostor k rozjímání o nesmrtelnosti brouka nebudete ochuzeni. A navíc, protože jste na farmě, pochutnejte si na výrobcích z ovčího mléka, které vyrábějí šikovné ruce našich hostitelek Lucky a Janky.

"Perfektné miesto pre oddych, romantiku, grilovanie, turistiku... jednoducho ideálne miesto pre dvoch, ale aj pre skupinku." (Dominika)

Tip: Dača se nachází na pozemku rodinné ovčí farmy. Pokud tedy patříte k těm, kteří potřebují vypustit přebytečnou energii nahromaděnou z práce a dát své fyzické tělo do latě, neváhejte se zeptat hostitelky Lucky.

Chatka pod Chočom

Prohlédnout & rezervovat

Jasně, tady je ta slíbená sprcha pod širým nebem - to abyste nebyli smutní, že bychom vás ochudili o takový zážitek. Takže "numero uno" hledejte na Oravě, pod Chočem.

V lese je ukrytá malá chatička. Tady vás nebudou rušit žádné "civilizované" zvuky, tady se připravte na šumění větru v korunách stromů, na divokou zeleň v podobě mohutných jehličnanů všude kolem, na bzučení, švitoření, cvrlikání. A na podzim možná i na zvuky říje. Zde vám do oken budou nakukovat pouze veverky nebo jiní okřídlení parťáci. Každopádně to bude zážitek pro úplně všechny děti bez rozdílu věku, tedy od 0 do 99 let.

Tip: klidně se sem vydejte i sami, když si potřebujete vyčistit hlavu. A nebojte se, můžete sem přijet i v zimě, mají tu kamna. Jen s tou sprchou to může být dobrodružnější :)

Voila, vítejte na francouzském venkově. Jediný rozdíl je v tom, že nemusíte cestovat tak daleko a mají tu jedno z nejlepších piv na světě (alespoň podle názoru naší slovenské kolegyně). Ale od piva zpět k prozaickým věcem. Nebo poetickým, chcete-li. Vilu hledejte v klidné městské části Košic, z jedné strany obklopenou lesoparkem. Zvenčí je nenápadná; ani byste nevěděli, kam jedete, kdyby vás GPS tvrdošíjně nepřesvědčovala, že už stojíte na místě. Velká dřevěná brána, na kterou upíráte zrak, dokud se neotevřou dveře do... jiného světa. Pokud byste tedy hledali místo, které jeho majitelé neustále láskyplně zvelebují, jste tu správně. Tady se pořád něco dělá, něco vylepšuje a každá věc má své místo. Nic není náhodné, ale precizně promyšlené a dotváří nezaměnitelnou atmosféru.

"Veľmi príjemné miesto na strávenie par tichých dní oddychu, najlepšie vo dvojici. Skvelé raňajky, kávička, v ponuke vínka a dostali sme aj čerstvé hrozno priamo zo záhrady okolo vily. Milý a ochotný majiteľ. Počas nášho pobytu pršalo, takže sme nemohli využiť štýlovú terasu, ale výborne padla vhod veľká medená vaňa... ďakujeme, odporúčame."
(Lenka)

 
Tip: do centra Starého Města se snadno dostanete autobusem, a pokud chcete, tak i taxíkem. A večer se určitě zastavte na příjemné posezení na terase. Odpočiňte si i se sklenkou něčeho vychlazeného :)

Tainy House

Na Myjavských kopanicích je podle našeho názoru začarovaný svět. Ale v dobrém slova smyslu. Z civilizace se sem dostalo jen to lepší. A také lidé. Například naši/vaši hostitelé. Řekli si, že už mají dost města a zapustili zde své kořeny. Zde, na farmě s koni a dalšími hospodářskými zvířaty, kde obdělávají půdu, pěstují vlastní zeleninu, pečou vlastní chleba. Je tu takový klid, až cítíte, jak vaše myšlenky křičí do ticha. A na to je, miláčkové, nejlepší recept. Vypněte myšlenky toulkami po loukách a lesích, naháněním motýlů nebo třeba i klidnou manuální terapií. Nebo počítáním hvězd na noční obloze. Tak si říkáme, že kdyby si polární záře mohla vybrat, kde být viděna za ideálních podmínek na Slovensku, mohlo by to být i klidně tady.

"Ďakujem za príjemný a inšpiratívny pobyt! Vlado si dal na domčeku záležať a vidieť to na každom detaile. Útulné, pohodlné...a bol tam kopec knižiek! Odporúčam každému, kto hľadá kúsok samoty v prírode." (Mojmír)

Tip: vydejte se na toulky po kopanicích, poptejte se kam vyrazit za nejlepšími místními produkty a milými lidmi z kopanic.

Kiva Cabin

Nějak se nám to uhánění za traktorem po poli vrylo do paměti. Ano, čtěte dobře, řekli jsme traktor.Kivutotiž najdete v ekologickém areálu. A jak říkají děvčata, tvůrkyně konceptu kiva a svého času aktivní účastnice všech možných stavebních veletrhů: "Jsme napojené na elektřinu. Pravidelně doplňujeme nádrž na vodu a její kapacita stačí na krátký pobyt. A zima vám tu také nebude, k vytápění používáme elektrické konvektory s jednoduchým ovládáním. Pokud by vám to nestačilo, zahřejí vás naše kvalitní vlněné přikrývky". Rádi bychom popsali atmosféru, kterou chata kiva má, ale to necháme na vás - přijeďte a posuďte sami!

"Vďaka týmto dvom dievčatám, ktoré vybudovali tento krásny koncept, sme si dokonale užili predĺžený víkend. Kiva je riešená jednoducho s veľmi peknými prvkami. Všetko bolo pekne nachystané a atmosféra, ktorou Kiva rezonuje, bola dokonalá. Ďakujeme."
(Jana)

Glamping point

Pokud jste netrpělivě čekali na druhé místo nebo-li "numero due" s venkovní sprchou, dočkali jste se!

Na východě Slovenska, již v blízkosti krásných vinařských oblastí slovenského Tokaje, se na louce v lese ukrývá futuristický geodům. Z recyklovaného materiálu ho ručně vyrobil šikovný Lukáš. Vše tu prošlo jeho rukama. Dobře, možná nepletl a nešil polštáře nebo deky, ale zbytek je jeho dílo. Venku na vás kromě sprchy pod holým nebem čeká i vyhřívaná káď a jako poslední novinku Lukáš nachystal pohodové posezení u ohně.

"Wonderful place - there is everything you need for a break from your busy, daily life. The tent is perfect, the view is amazing, the hot tub is lovely, and the necessary amenities are there. We definitely recommend this place, don't hesitate to visit it! Also, Lukas is an awesome person, always helpful if you need something. :)" 
(Piotr)

North House

Tak pozor, sem nezveme všechny ty čistotné medvídky mývaly, které se potřebují mýt a rozpouštět ve sprše i třikrát denně.

Místo toho zveme ty z vás, kteří se nebojí umýt jen v umyvadle a zůstat o samotě se svou drahou polovičkou nebo se svými myšlenkami. Takový totální reset pro dokonalou inventuru všech mozkových závitů. S výhledem, zelenou střechou, houpačkou na terase, a kdo chce, může se projet na koni. Jo, a usínat tu budete za šumu listí stoleté lípy nad vámi, ta vás bude chránit.

"Veľmi príjemní majitelia a ešte príjemnejšie miesto. Zažili sme dokonalé výhľady na oravské kopce z teplúčka domčeka pri fľaši prosecca. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí sú ochotní užiť si prírodnú scenériu a chvíle ticha a oddychu. A raňajky sú naozaj famózne :) Ďakujeme za krásny víkend, nad naše očakávania."
(Zuzana)

Kutica 1,2,3

Tomáš ví, jak na to. Zjevně je nabitý kreativitou stejně jako The Flash. Nejdřív tu byla Kutica. Pouze Kutica. Sama, úplně osamocená. Ale jak už to v rodinách bývá, přibyla další. Ta druhá, prostě Kutica 2 - ta sice není celoroční, ale je také úplně jiná. Je jako stan, domeček s roztažitelnou střechou. Jakoby přímo před vámi byl obraz jak vystřižený z pohlednice...
Kutica číslo 3
na sebe také nenechala dlouho čekat. Zapadá do rodinky, nezapře se tím, že je na samotě a naprosto originální. A zejména tuhle třetí sestru poznáte podle parádní houpací sítě... ve vzduchu, pár metrů nad zemí.
Kromě Kutice 2 jsou ostatní Kutice naštěstí celoroční.

"It's a special place. I mean - really. Quiet area, supernice Hosts and THAT view! I recommend this place with all my heart. :)"
(Alicja)

Tip: volné termíny tu mizí jako pomeranče a mandarinky za socíku. Takže i když se ty nejbližší volné zdají být ještě hodně daleko, příliš dlouho neváhejte.