Perfektní odpočinek: Dovolená u vody

Relax, klid a životní energie

Voda je od starověku považována za pramen života. Pro staré Řeky byla aspektem proměnlivosti a v taoistické tradici je pokládána za symbol moudrosti. A pro mnoho z nás je představa pobytu u vody spojená s odpočinkem.

A proč? Protože voda léčí. Ač to zní jako klišé, tak my si taková moudra necucáme z prstu. Máme je pěkně věděcky potvrzena! Tady je stručný výčet účinků, který na nás odpočinek u vody může mít:

  • zklidnění a regenerace ~ voda dostává naše tělo do  parasympatického stavu
  • okamžité zmírnění úzkosti ~ voda vydává obdobu bílého šumu, tzv. pink noise
  • zklidnění a regenerace ~ voda dostává naše tělo do  parasympatického stavu
  • okamžité zmírnění úzkosti ~ voda vydává obdobu bílého šumu, tzv. pink noise
  • pocit sounáležitosti ~ voda je  součástí přírody , stejně jako my
  • 360° zážitek ~ plavání ovlivňuje všech 5 smyslů najednou
  • příval energie ~ Modrá je dobrá ve všech odstínech
  • bezprostřední uklidnění a zen ~ ponořením tělado vody se snižuje hladina katecholaminů, hormonů, mezi které se řadí například adrenalin
  • rekonvalescence po úrazech ~ plavání je náročná aktivita, která umožní zapojit hluboké svalstvo, aniž by docházelo k zatížení kloubů
  • pocit štěstí ~ vodní sporty (surfing, wakeboarding, vodní lyžování...) zaplaví tělo endorfiny a dopaminem

Právě pro tyto důvody, a ještě pro spoustu dalších je udržitelné ubytování u vody jednou z našich nejoblíbenějších kategorií na Slowhopu.

Dům nad vodou slow travel ubytování na Vysočině

Byla nebyla jedna opuštěná louka, která bývala kdysi rybníčkem. Než ji objevil pan Hromada, který se rozhodl vrátit místu jeho původní význam a vytvořit uprostřed krásné přírody na Vysočině majestátní rybník.

Jak se Stanislavovi pod rukama zvedala vodní hladina vysněného rybníka, zatoužil zabydlet se na jeho břehu. Alespoň občas, aby měl se svou paní kde si dopřát naprostý klid. Po seznámení s projektantem z nedaleké Telče se myšlenka na prostou dřevěnou chatu přetransformovala ve velkolepý projekt vodního domu, do kterého vás právě teď zveme.

Podívejte se na všechna ubytování na Vysočině.

Maringotka Poměnka

Prohlédnout & rezervovat
Maringotka Two Fingers

Máte potřebu utéct z města a potloukat se mezi stromy, ale zároveň se nechcete vzdát snídaní do postele a měkkých matrací? Tak pro vás je glamping jako stvořený. V Krabčicích stojí dvě maringotky. Jedna na louce, jedna u vody. Z prosklených stěn na vás dýchá příroda, z pečlivě zařízeného interiéru zase útulno a klid. A ty snídaně!

Vpouštím tě do mého hájemství uprostřed lesů a rybníků a doufám, že v tobě naplno probudím všechny smysly. Staň se znovu dítětem, směj se z plného hrdla, zakloň hlavu a chytej kapky deště. Měj pusu umaštěnou od pečených buřtů, zpívej, i když to vůbec neumíš nebo se jen tak natáhni do trávy a koukej do mraků. Zapomeň na to, čím musíš být a buď tím, kdo skutečně jsi. Vypadni. Z role. U nás si to můžeš dovolit.                                                    hostitelka Monika

Posedy, maringotky, Tiny Houses, to je božský glamping v Krabčicích

Ubytování na soukromém ostrově

Staňte se Robinsonem Crusoe v moderním pojetí - sami na celém ostrově, ale s parádními výhledy a luxusním zázemím. Nebojte se, v chatrči vás spát nenecháme. Čeká vás nádherné ubytování. Citlivě rekonstruovaný maják z roku 1873 plný barev a jeho stylový, velmi útulný interiér.

Ranní kávu si můžete vychutnat v posteli, a pak pomalu vystavit své tělo dalmatskému slunci. Mořský vánek a čerstvý vzduch vás budou provázet od rána do večera. K dispozici vám bude také motorový člun, připravený k převozu. Takže žádný stres, na ostrově zcela určitě neuvíznete. Ledaže byste sami chtěli...

Už žádná přeplněná letoviska: Užijte si slow travel ubytování v Chorvatsku

Ubytování u vody se saunou

Všichni milovníci Finska a saunování, ale také vodní živly, sumci a vodáci, máme pro vás tip! Martina s manželem vás zvou za novými zážitky do areálu Slezské plovárny na břehu řeky Orlice. Zde, v zátoce u hráze, ukryli dva dřevěné domky na vodě. Altány se jmény Sasanka a Stulík.

Historie ubytování v zelené zátoce řeky Orlice začala již před desítkami let, když manžel Tomáš trénoval v areálu Slezské plovárny vodní slalom - nejprve jako dítě a později jako úspěšný reprezentant ČR. Po letech cestování, kdy jsme nějaký čas strávili i ve Finsku, jsme se do areálu vrátili, abychom zde navázali na tradici prázdnin u řeky a zároveň přinesli novou inspiraci z krásné Skandinávie.           hostitelka Martina

Odpočinek vez namení wellness, to je slow travel ubytování se saunou

Botanical Cottage

Prohlédnout & rezervovat
Ubytování s bazénem České Švýcarsko

Botanical Cottage je maringotka zvenčí divoká a drsná, ale uvnitř… ach, uvnitř! No to je úplná pohádka.

Je to vlastně takový “glamping s výhodami”. Soukromí, klid, spojení s přírodou, teplo, pohodlí... ale k tomu navíc ještě přístup do větší a starší sestřičky zmiňované maringotky, fantasticky zařízené wellness chalupy Bohemian Cottage.

Tady využijete plnohodnotnou koupelnu, wellness, venkovní koupání v jezírku, jídelnu, a možná vám babička Irenka upeče i buchty. Tak co vy na to?

Vybíráme pro vás nejkrásnější glampingová místa v Česku.

Port X ubytování v Praze na Vltavě

Do elegantních tvarů zabalený designový interiér na vás čeká na holešovickém břehu Vltavy. Je složen ze 3 modulů tak, aby si v něm pohodlně zameditovali 2 až 4 dovolenkáři. Celá jedna prosklená stěna dává splynout s okolím a přímo z lůžka umožňuje překrásný výhled na řeku a pražské břehy.

Praha stověžatá, pro odpočinek a tajuplné vycházky jako stvořená: slow travel ubytování v Praze.

Ubytování na houseboatu s houpačkou

Na hladině Slapské přehrady, houpe se dům. Maličký, nádherný a neokoukaný. Linda je designérka nábytku a její muž Martin je prostě šikovný chlap. A tak se rozhodli vám ukázat, jak se dá udržitelně a sláskou zrenovovat takový děravý hausbót.

Všechno začalo rezavým vrakem s děravou podlahou a prohnilým dřevem - no prostě láska na první pohled. Jelikož ale máme bujnou fantazii, hned jsme v ní viděli naše “letní sídlo”. Překrásný, moderní hausbót, díky kterému budeme moci usínat na vlnách. Co jsme si představit nedokázali, byly ty stovky hodin práce a vztekání, které nás tahle zázračná přeměna stála. “                          hostitelka Linda

Každý vztah potřebuje občas nabít energii. Vyrazte na romantický pobyt pro dva, zahoďte telefony a uživejte si jeden druhého.

Myslíte, že to je všechno? Ale kdepak. Máme toho v rukávu ještě moc...