Rozhodli jsme se, že vám uděláme radost. Tatry vás okouzlily. A pozor, nejen ty slovenské, ale také ty z druhé strany. Dnes vás tedy vezmeme na malý výlet na polskou stranu a ukážeme vám Místa s duší, která stojí za návštěvu.  

Jistě, budeme na chvíli vážní - ne, ani na polské straně Tater to není jen o romantice, volných parkovacích místech nebo nulovém počtu lidí. Podvědomě tušíte (a víte), že pravda je úplně jiná. Ale máme výhodu: úžasné hostitele, kteří pro své hosty vytvářejí malé ráje na zemi. A my dáme ruku do ohně za to, že se s vámi rádi podělí o vlastní zážitky a poradí vám, co, kde a jak...  

Představíme vám tedy náš creme de la creme...

NĚCO NETYPICKÉHO: Ornak

Prohlédnout & rezervovat

Pokud vás někdy napadlo, jaké by to bylo spát v "muzeu", na chvíli se zastavte. Přesně toto tajné přání si totiž můžete splnit a zažít na vlastní kůži ve 120 let staré vile. A pokud se na chvíli obáváte, zda tam bude cokoli vzhledem k takovému stáří fungovat, nebojte se.

Ornak není tak docela muzeum - je to živé muzeum. Což znamená, že sem můžete přijet jako host, ubytovat se, přenocovat, fungovat, a dokonce si tu v pohodě uvařit. Tedy zcela bez problémů s vymoženostmi dnešní doby. To vše ale ve společnosti předmětů z dvacátých let minulého století :)

Pak nám ale prozraďte, jak se vám taková jedinečná atmosféra líbila a jestli byste něco změnili.

NĚCO NETYPICKÉHO: Willa Elżbiecina

Prohlédnout & rezervovat

Do soudku k (ne)typickým domům / vilám v Zakopaném zařídíme i tuto "vilku". Nebo chcete-li, asi opravdu se sem slovo "vila" více hodí.

Prozradíme vám pouze to, že tento skvost si pamatuje staré zlaté časy Zakopaného, kdy se zde (a to i přímo ve vile) scházela a besedovala tehdejší smetánka - spisovatelé, umělci, politici, vizionáři. Je tu cítit duch starých časů... Díky rekonstrukci a odhodlání současných majitelů získal dům zpět své někdejší kouzlo.

Pokud se vám líbí, vezměte skupinu přátel a vydejte se sem, abyste si užili všechny její krásy. Dokonce i ty v podobě soukromých lázní ;)

NĚKOLIK TIPŮ, KAM SE VYDAT ZA ARCHITEKTUROU & KULTUROU ZAKOPANÉHO:

Prohlédnout & rezervovat
  • Muzeum Tatrzańskie
  • Miejska galeria sztuki im. Władysława hr. Zamoyskiego
  • muzeum Stylu Zakopiańskiego im. Stanisława Witkiewicza – willa Koliba
  • Czerwony dwór  
  • různé galerie a divadla
  • festivaly (filmové, folklórní, jazzové, ...)

Kdo ví, možná se vám bude hodit stránka, kde si můžete prohlédnout všechny tipy s událostmi v Zakopaném.

BOUTIQUE HOTELY & PENZIÓNY: Tatrzański biegun

Prohlédnout & rezervovat

Jurgow... Absolutně nás nepřekvapuje, že toto je jedno z vašich nejoblíbenějších míst (o čemž svědčí i první místo v počtu rezervacích).

Marta a Lukáš přetvořili starý dům, který zdědili po svém pradědečkovi, v půvabný penzion se 7 pokoji. Měkoučko, teplo, útulno a chutně... Přesně tak, chutně.
Dobrou pověst mu ve světě budují jeho královské snídaně, nad kterými můžete vzdychat a kde můžete mlsat a plnit si břicha dobrotami. Jenom bychom se na vašem místě ujistili, jestli fakt budete chtít jít po snídani lyžovat nebo vyrazit na túru. Sice se pohybem to kulaté bříško vychodí, ale komu by se chtělo hýbat, když je u krbu tak teploučko a v bříšku je tak blaze ;).

Tady je to výhradně pro dospělé, aby si připomněli, jaké to je prožívat romantiku ve dvou.

BOUTIQUE HOTELY & PENZIÓNY: Slow Tatry Boutique Resort

Prohlédnout & rezervovat

V Zakopaném hledejte butikový hotel Slow Tatry.

Na hranicích Tatranského národního parku se Dominika a Gregorz rozhodli vybudovat místo pro slow odpočinek. V nadmořské výšce 1000 m n. m. vytvořili rodinný butikový hotel se 14 pokoji (pozor, některé z nich skrývají vanu s výhledem na les) a 3 samostatnými domky. Rozhodli se nejen zvelebit své okolí (vysadili opravdu hodně rostlin v souladu s biotopem místa), ale také hýčkat vaše chuťové buňky.

Samozřejmostí jsou zde snídaně z těch nejlepších místních potravin a posedět si můžete také v jejich bistru Korzenie - třeba s chutným koláčem a šálkem voňavé kávy v ruce. Můžete sem přijít i se svými pejsky.

BOUTIQUE HOTELY & PENZIÓNY: En hotel

Prohlédnout & rezervovat

100 metrů od lanovky Kuźnica na Kasprowy Wierch stojí En hotel. Odvážný počin architektky Marie, která si usmyslela, že zrenovuje starou budovu.

A tak tu stojí hotel, kde se pije voda z hor, jí místní jídlo, interiér je z recyklovaných materiálů a v interiéru můžete obdivovat práce místních umělců. Uvnitř se skrývá 15 pokojů pro 30 hostů a než se sem dostanete, čeká vás malé dobrodružství. Své auto jednoduše musíte nechat zaparkované dole na vyhrazeném parkovišti. Už se tu někdo vyděsil, že bude muset táhnout kufr nahoru pěšky? Žádný stres, tady mysleli na všechno! Protože v Tatranském národním parku není dovoleno parkovat, odveze vás až k hotelu jeden z přátelských goralů se speciálním povolením k pohybu po parku.

K tomu si připočtěte neo fine dining, originální likéry, wellness rituály nebo saunové ceremoniály a máte zážitek, který nemá obdoby.

NĚKOLIK TIPŮ NA LYŽOVÁNÍ & KAM NA TURISTIKU:

Prohlédnout & rezervovat

Lyžování:

  • Jurgów Ski  
  • Ski Biały Potok  
  • ski Kotelnica  
  • Polana Szymoszkowa  
  • Kasprowy wierch  
  • ośrodek Harenda  
  • a mnoho ďalších...

Turistika:

  • Lejowa dolina  
  • Chochołowska dolina  
  • Kościeliska dolina  
  • Dolina piatich plies (Dolina pięciu stawów polskich)  
  • Myślenickie Turnie  
  • Kasprowy wierch  
  • Morskie oko  
  • Hala Gąsienicowa  
  • Droga pod Reglami  

DOMY & CHATY K PRONÁJMU: Legenda lasu

Prohlédnout & rezervovat

Řekněte sami, co vás jako první napadlo, když jste uviděli tuto malou dřevěnou chatičku obklopenou stromy? A ten výhled... Také se vám někde vzadu v hlavě ozval hlásek, že tady chcete být? No, my vám v tom bránit nebudeme.

Pokud tedy patříte k lidem, kteří dávají přednost samotě a chtějí mít prostor pouze pro sebe (i na úkor toho, že přijdete o snídaňové dobroty), tento domeček pojme až 8 dobro-druhů. Takže přibalte své spřátelené skřítky libovolné velikosti a přijďte. A abychom přidali na atraktivitě tohoto báječného domku, dodáme, že si zde můžete rozdělat oheň, grilovat nebo se vykoupat v kádi přímo pod širým nebem.

Případně dodejme, že do lyžařského areálu se odtud dá dojít úplně v pohodě pěšky a nezabere vám to víc než 10 minut.

DOMY & CHATY K PRONÁJMU: Dom Krzeptówki 133

Prohlédnout & rezervovat

Chystáte se v ještě větší skupině, máte opravdu vysoké nároky a myslíte si, že vám může vyhovět pouze pětihvězdičkový hotel? S ledovým klidem Angličana vám řekneme, že se mýlíte!

Existuje totiž takový dům, kde... budete mít k dispozici 2 hektary pozemku s potokem a výhledem na Giewont... K tomu přidejte kinosál, posilovnu, hernu, lázně, snídaně servírované každý den a pak všechno uklizené... Zní to skoro jako hotel, ale ještě lepší, že? Tento navenek nenápadný a tradiční horalský dům schová 10 dospělých a 5 dětí. Budete tu jen 3 km od centra Zakopaného, ale v klidu a soukromí. K tomu si připočtěte hostitele (bydlí ve vedlejším domě), kteří již druhou generaci provozují chatu v Údolí pěti jezer a kteří znají Zakopané jako málokdo.

Nuda vám tu rozhodně hrozit nebude, a pokud budete potřebovat poradit, půjčit si nějaké vybavení, zorganizovat výlet (třeba i s průvodcem), stačí jim dát vědět - budou nadšeni, když vám budou moci poradit.

DOMY & CHATY K PRONÁJMU: Szałas na szlaku

Prohlédnout & rezervovat

Je libo ještě trochu více dobrodružství a měli bychom k tomu přidat noc na samotě? Pak jste na správném místě.

Sousedy tu budete hledat jen těžko - kromě ovcí a našeho vzdáleného souseda Marka. A když už jsme u těch ovcí a Marka - tahle chata si toho hodně pamatuje. Prožila mnoho zim, vyslechla mnoho příběhů. Bývala totiž kdysi útočištěm pastýřů. A i když později, zapomenutá a opuštěná, začala chátrat, Bogusiu a Marcina okouzlila. Celou ji od základu přetvořili v nové útočiště pro vás. Tak, abyste se hned po snídani mohli vydat na túru po horských stezkách nebo abyste se mohli skutálet po kopci a vyprosit si u našeho souseda Marka ty nejlepší grilované klobásy nebo oštěpky na světě. Nebo se vydáte na výpravu za zmrzlinou z ovčího mléka?

Tady se bez problémů vyspí 8 hledačů kouzelných nocí pod hvězdami.