Na výlet k polskému moři

5 věcí, které jste pravděpodobně o nejkrásnějším polském pobřeží nevěděli

Sopoty, Gdaňsk, Gdyně?

To jsou tři nejznámější polská města na pobřeží Baltského moře, která každoročně přivítají tisíce turistů. Ale kam mají zamířit ti, kteří už mají toho turistického hluku a shonu dost? Ti, kteří by se rádi vydali do oblastí, které si pro sebe nechávají jen ti nejzkušenější polští turisté? My naštěstí máme v Polsku své "špióny" - naše kolegy, kteří slow travel propadli. A díky tomu vám prozradíme, že jeden z nejkrásnějších koutů polského pobřeží, o kterém moc turistů neví, leží jen hodinu jízdy severozápadně od letiště v Gdaňsku.

Takže psst, nechte si to pro sebe, ale zde je našich pět tipů k tomuto jedinečnému koutu baltského pobřeží, které se z oficiálních turistických průvodců nedozvíte.

Kam za nejkrásnějším pískem?

Prohlédnout & rezervovat

Nejkrásnější písek, srovnatelný dokonce s pískem na Maledivách, se nachází v okolí Lubiatova a Kopalinu.

Právě sem jezdí Poláci, kteří nemají rádi paravany, ale zato vyhledávají šumění moře a chtějí si odpočinout bez davů turistů. A světe div se - jejich nejoblíbenějším dopravním prostředkem jsou tu nohy a kolo :).

A protože v posledních letech zde byla podél pobřeží vybudována řada cyklostezek, můžete se snadno vydat objevovat a zkoumat mořskou oblast na dvou kolech. Kdyby něco, můžete si kola půjčit přímo na místě ( i ta elektrická).

‍Několik tipů na ubytování:
W Brzozowym gaju Lubiatowo - pro páry a rodiny s dětmi
Lighthouse Sfera - domy pro 4 osoby se saunou
Agroturystyka Mirabelka - pokoje se stravou

Kam se vydat (nejen) za nejchutnějšími sledi na světě?

Prohlédnout & rezervovat

Tajnou kulinářskou adresou turistů navštěvujících tuto část pobřeží je restaurace "Ewa Zaprasza" v lokalitě Choczewo.
Na první pohled může vypadat nenápadně, ale zvěst o zde připravovaných lahůdkách se mezi lidmi šíří jako vůně toho nejvoňavějšího a nejšťavnatějšího jablečného koláče...

Ale pozor! Připravte se na to, že v hlavní sezóně se sem už bez rezervace nedostanete! Pokud budete mít štěstí a místo seženete, nezapomeňte ochutnat Evina sledě, za zkoušku stojí i houbová polévka a nezapomeňte na dezert!
Naservírují vám tu solidní porce a mají rozumné ceny. Tohle stojí za návštěvu!

Zdroj: facebook Restauracja Ewa zaprasza

‍Několik tipů na ubytování:
Cisowy zakątek - domy pro rodiny bez stravy
Lubia. Apartamenty nad morzem - pro rodiny s dětmi
Co za widok - apartmány pro páry a rodiny

Kam se vydat za majáky?

Prohlédnout & rezervovat

V Polsku se nachází 18 majáků, ale pouze jeden z nich je naprosto fotogenický - maják Stilo. Dámy a pánové, seznamte se s jedním ze dvou majáků na polském pobřeží, který je celý z kovu!

Tento maják můžete navštívit od května a stojí za to se fyzicky i psychicky připravit na zdolání desítek schodů (téměř) do nebe :) Ale ten výstup nahoru stojí za to, protože výhled, který se vám naskytne, je opravdu úchvatný. A zážitkem je i samotná procházka pryskyřicí vonícím lesem, kterým se k majáku dostanete.

Jinak dobrá rada: auto zaparkujte v osadě Osetnik - poblíž místa, kde se smaží ryby, a vydejte se dobývat výhledy! Tuto trasu můžete absolvovat také na kole.

Několik tipů na ubytování:
Letnisko 21 - malý domek s vířivkou
Pole v stodole Ciekocino - 6 domů v pobřežním lese až pro 8 osob.
Sielska chata w Łebie - ideální pro rodiny s dětmi

Písečné duny jako na poušti?

Prohlédnout & rezervovat

Po sestupu z majáku Stilo se mnoho lidí vrací vyhlídkovou cestou k autu a doplňuje kalorie sladkými vaflemi.

Protože však tuto oblast známe, doporučíme vám něco jiného!
Místo cesty zpět odbočte z vyhlídkové cesty doprava a cestou se podívejte na Lubiatowskou dunu (Wydma lubiatowska).
Je to místo, které vypadá jako skutečná poušť, a pokud budete chtít, můžete se po obrovských písečných dunách sklouznout jako po sněhu. Pro mnoho lidí je to romantické místo pro schůzku při západu slunce - v ten správný čas zde můžete zahlédnout objímající se páry, které si u zapadajícího slunce vychutnávají sklenku vína.

A víte co? Když už tu budete, vydejte se za dalšími písečnými dunami do Sloviňského národního parku (Słowiński Park Narodowy)...

‍Několik tipů na ubytování:
Folwark Jackowo - agroturistika se stravováním a jízdou na koni
Hothel - apartmány na poloostrově Hel
Słowińskie tarasy - 3 domky v blízkosti Slovinského národního parku

Sladká tečka na konec...

Prohlédnout & rezervovat

Každé objevování nových míst si na závěr zaslouží sladkou tečku.
Třeba i v podobě dezertu v přímořském letovisku Leba. V sezóně plná života, mimo sezónu ospalá osada skrývá hotel v podobě zámečku na pláži a v něm - a'la carte restauraci Neptun.
Až váš prst na meníčku zabloudí k dezertům, objednejte si zmrzlinu ukrytou v zapečeném bílkovém sněhu. Zaručujeme vám, že budete nadšeni... Chutná totiž téměř jako zmrzlinová Pavlova, mňam.

Představte si široké okno s výhledem na moře, lahodný dezert a a skvělou kávu k tomu - své slow travel dobrodružství v tomto koutě světa zakončete rozhodně ve velkém stylu. ;)

‍Zdroj: Zamek Łeba‍

‍Několik tipů na ubytování:
Apartamenty Gdański Gród - apartmány přímo ve starém městě v Gdaňsku
Lipowa Loft - pokoje pro páry v srdci půvabných Sopotech
Gdy-50 - chcete si vyzkoušet bydlení na lodi?