Poznejte "české" hory z druhé strany I.

My Češi jsme občas hrozně nedůvěřiví. A o Polsku to platí dvojnásob - zvláště když ho naši novináři s radostí vykreslují hlavně v tom špatném světle. Možná právě to je důvod, proč jsme se zatím ve větší míře neodvážili překročit česko-polskou hranici a zjistit, co všechno je "na druhé straně". Tedy na polském úbočí Jizerských hor, Krkonoš nebo Orlických hor. V následujících řádcích se pokusíme toto tajemství poodhalit a zveme vás, abyste si ho také osobně vyzkoušeli. Například i tak, že si zde můžete rezervovat pobyt u jednoho z hostitelů míst, která jsou sice hned za hranicemi, ale přitom pro velkou část z nás pořád "táááák daleko".  Je nám jasné, že světem vládnou předsudky, ale rádi některé z nich vyvrátíme.

Abyste se nevyděsili, začneme zlehka. S tím, co máme úplně nejblíže. A řekněme, že nejblíže to budete mít do lázeňského městečka Svěradov, nebo chcete-li Świeradów-Zdrój. To abychom se skamarádili s místními topografickými názvy. Právě zde můžete začít svůj osobní průzkum přímo v terénu. Protože, jak říkají moudří lidé, není nad vlastní zkušenost… zjistit, zda jsou předsudky o Polácích skutečné.

A možná se dozvíte, že se Svěradov (tehdy zvaný Fegebeutel) v 16. století zapsal do kronik díky hostinci na cestě vedoucí na českou stranu. Rušný přeshraniční provoz tedy vůbec není takovou novinkou, jak bychom si mohli myslet.

Ale zpět k tématu - jsou předsudky o Polácích založené na pravdě? No tak se tedy podívejme této záležitosti na zoubek. A to rovnou tady, hned u hranic, v Lázních Svěradov.

Předsudek 1: co je polské, to není hezké

Prohlédnout & rezervovat

Naše zjištění: nesmysl. Poláci jsou ve vkusu a designu často o veliký kus před námi. Stačí se podívat na to, s jakým citem umí vytvořit interiér ubytování, aniž by to byl kýč kýčů.

Například taková BioRezydencja s nádvořím jako vystřiženým z italského filmu. Trochu mimo ruch lázeňského města, s obrovskou zahradou a také s údajně kouzelným kaštanem. Kdybyste se bratrů Vojtka a Tomka zeptali na nějaké doporučení, určitě by mezi ně zařadili:

Jizerská oblast tmavé oblohy (Izerski park ciemnego nieba) 

Tato přeshraniční oblast tmavé oblohy má rozlohu téměř 74 km2. Po zkušenostech z měst, kde nám do očí nepřetržitě svítí billboardy, neony a lampy, je těžké si představit opravdovou tmu a černou noční oblohu. Pokud se tedy rozhodnete najít a zažít místo, kde si kvůli tmě nevidíte ani na špičku nosu, zamiřte právě sem. Špičku nosu si sice neuvidíte, ale za to na obloze spatříte miliony hvězd. Civilizace se svým znečišťujícím umělým osvětlením je zde přísně zakázána. Pro veřejnost se tu také konají astronomická pozorování a strávit čas v noci pod hvězdnou oblohou je opravdu k nezaplacení. ;)

Předsudek 2: polské jídlo není kvalitní

Prohlédnout & rezervovat

Naše zjištění: nesmysl. Mrkněte se na restaurace, které ve Svěradově doporučili hostitelé na Slowhopu. Případně se rovnou ubytujte u těch hostitelů, kteří vašim chuťovým buňkám dokážou, že mýtus o polské kuchyni je blbost. Například v Osadě Ptaśnik, kde Magda a Marek kromě záchrany 300 let staré kovárny začali s ekologickým pěstováním ovoce a zeleniny, výrobou nakládaných okurek, tinktur, džemů, sirupů, pyré, omáček, octů, likérů... Otevřete svou mysl a připravte se na nové gastronomické zážitky.

Czarci młyn (tzv. Muzeum chleba)

A když už jsme u jídla, zmíníme se také o čertově mlýnu. Tento starý mlýn spatřil světlo světa kolem roku 1890. Stará legenda praví, že kdysi dávno se mlynář spojil s ďábelskými silami. Inu, něco za tím musí být, když tento starobylý mlýn mele dodnes. Nejlepší na tom je, že se zde dochovalo původní zařízení z doby jeho výstavby, které zde můžete obdivovat. A dokonce je zde k vidění i staré vodní kolo, které už je na zaslouženém odpočinku. Areál mlýna doplňuje zahrada s různými bylinami, květinami a obilovinami. Ale zmínili jsme tu starou legendu o čertovi, takže... poslechněte si ji na místě :) My jen dodáme, že, mlýn je chráněn kamenným lvem a abyste i vy byli ušetřeni čertovy zlovůle, musíte se při vstupu do mlýna dotknout hlavy zmíněného lva. Ten vás prý ochrání před vším špatným... Těžko říct, jestli je to pravda, nebo ne, ale my rozlučku s lepkem z našeho jídelníčku nechceme riskovat.

Předsudek 3: co je polské, to je levné

Prohlédnout & rezervovat

Naše zjištění: pravda. Ale s tím rozdílem, že tady za nižší cenu dostanete kvalitu srovnatelnou s tou českou, častokrát i mnohem vyšší. Tři hostitelé Piotr, Marcin a Chmurek vás o tom rádi přesvědčí. Nejenže vás ubytují pod střechou s kusem historie, ale pokud jim to dovolíte, také vás dobře nakrmí. Právě tito pánové také usilovně pracují na originálním průvodci po jizerských zajímavostech - a rádi se s vámi o něj podělí.

Radonová voda 

Svěradov je jedním ze tří polských lázeňských měst s minerální vodou obsahující radon, který má specifické léčivé účinky. V Lázeňském domě se tu můžete napít radonové vody, která snižuje hladinu cukru a špatného cholesterolu v krvi. A má i mnohem víc léčivých účinků. Ale kdybychom se v tom začali vrtat, trvalo by více než veeeelmi dlouho, než bychom všechno to dobro vyjmenovali. Mezi námi, i kdybyste tu vodu pro její chuť a vůni pít nechtěli, samotná budova Lázeňského domu díky své architektuře rozhodně stojí za návštěvu.

Předsudek 4: Polsko je placka

Prohlédnout & rezervovat

Naše zjištění: ano i ne. Tedy alespoň tady, na jihu Polska, objevíte nádherné scenérie, kopce, hory, výhledy, rozhledny a přírodu, jakou byste podle původní podobizny Polska v hlavách Čechů vůbec nečekali. A abyste si takové výhledy mohli snadno dovolit každý den, navštivte Michala. U něj si kromě výhledů na zvlněnou krajinu můžete také vyzkoušet, jaké to je žít v domě z měsíčního dřeva. Že jste o ničem takovém neslyšeli? Ooo, tak to budete muset napravit…

Zimní radovánky

A abyste se seznámili s kopci a horami na vlastní kůži, co takhle je prozkoumat i v zimě? Protože je vám už jasné, že kdyby tady byla placka, svahy byste zde hledali jen těžko. Středisko Ski & Sun s lanovkou je ideální, pokud rádi brázdíte bílé kopce. Pokud nemáte vlastní vybavení, určitě si ho zde na místě můžete zapůjčit. A pokud jste úplní zelenáči, co se týče lyžařských i běžkařských dovedností, klidně se spolehněte na instruktora. Jakuszyce určitě oceníte naplno, pokud jste příznivci běžeckého lyžování. Na výběr tu máte 100 km běžeckých tratí.

Předsudek 5: Polsko je strašně daleko

Prohlédnout & rezervovat

Naše zjištění: není. Nejbližší nádherné ubytování ve Svěradově najdete jen 3,4 km od hranice a pro Pražáky to znamená jen 1:45 h cesty, což je rychlejší, než se dostat z Prahy do Brna (zdravíme ty, kdo zrovna stojí v některé z kolon). A není nad to potkat se s lidmi, kteří v tomto koutě regionu vyrostli, žijí a pracují a z nichž jeden je průvodcem sudetskou přírodou. Přivítají vás Ola a Bartek a jejich více než 200 let starý hrázděný dům.

Biała Lokomotywa

Hostitelé Ola a Bartek vám ukážou cokoli, řeknou vám všechno, a pokud budete chtít, naučí vás to, co sami vědí. Budete ve skvělých rukou. Ale kromě toho všeho vám na mapě doporučí místo, které by byla škoda nenavštívit. Zvlášť pokud chuťové zážitky patří k těm, při kterých se vám zrychlí tep a láskou rozbuší srdce i pusa. Řeč je o kavárně Biała Lokomotywa v Nové Rudě. Pokud tedy hledáte místo a způsob, jak doplnit kalorie po horských výpravách, jste na správném místě. Nečekejte však klasickou kavárnu. Nenajdete zde žádný jídelní lístek. Ve skutečnosti je vše šité na míru každému návštěvníkovi. Ola a Bartek mají nejraději kávu s kvašeným pomerančem, tak vás třeba inspirují. A pokud ne, nechte se překvapit. Mějte mysl i chuťové pohárky otevřené novým netradičním možnostem.