Slow region: Orlické hory a Podorlicko

Zámky, pašeráci, krajka, pivo, pivo,  pivo

Slow turisti všech zemí, přijeďte omrknout Orlické hory! Spolu s Podorlickem totiž tvoří první Slow Destination v Česku, tedy místo, kde se dovolenkáři nehoní za zážitky, konzumem a suvenýry, ale snaží se nasát atmosféru místa, potkat se s místními a celkově si vyčistit hlavu.

Je tady tak krásně, že i sám Krakonoš opouští pravidelně své pohoří, a vydává se na špacír po horách Orlických. Někteří tedy tvrdí, že tam chodí za půvabnou a dobrotivou Kačenkou, ale my moc dobře víme, že fousatý Rýbrcoul je odjakživa zastáncem Slow Travel a udržitelného cestování.

Orlické hory jsou oblíbenou destinací lyžařů, ale celý region toho má v rukávu mnohem víc, než jen urolbovaný manšestr. Tady se můžete dotknout vojenské historie, přičichnout k životu na zámku, zažít pohádku, načerpat duchovní sílu na poutních místech a zase ji ztratit na pivní stezce. 

Známé-neznámé Orlicko a Podorlicko poctivě zakonzervovalo své kulturní a historické dědictví a zájemcům dává nahlédnout do tajuplných míst, šlechtických sídel a půvabných vesniček s lidovou architekturou.

(Na fotografii hrad Potštejn | Zdroj: Facebook | Autor: Josef Šulc)

Orlice Divoká a zločinná

Prohlédnout & rezervovat
Zemská brána v orlických horách, kamenný most přes rozvodněnou Orlici

Divoká Orlice je, prosím pěkně, řeka. Nebudeme tedy sledovat žádnou samici splašeného dravce, ale vydáme se po stopě pašeráků a zámeckých pánů podle vody.

Divoká Orlice pramení v Polsku, v rašeliništích Czarne bagno. Téměř 30 km jejího toku tvoří česko-polskou hranici, a právě díky blízkosti Orlických hor a Polska tu probíhalo pašování zboží, které bylo v česku tak drahé. 

Tady, v krásném romantickém údolí, stával kdysi dřevěný mlýn, ve kterém pašeráci ukrývali zboží a v případě potřeby i sebe. Zkuste se do nich vcítit na Pašerácké lávce. Asi nezažijete ten správný adrenalin z nelegální činnosti, ale alespoň se napojíte na zajímavou Naučnou stezku Zemská brána.

(Foto: Richard Semik / shutterstock.com)

Půjdete-li dále kolem řeky, narazíte na skalní úkryt loupežníka Ledříčka. Je tomu už 200 let, co stejně jako jeho slavnější kolega, Robin Hood, „bohatým bral a chudým dával“. Ale narozdíl od Robina neměl žádnou družinu. Byl na to, chudák, úplně sám. Dobrých 20 let úspěšně prchal před zlovolnou rukou zákona a ukrýval se v jeskynní garsoniéře ve skále. Jeden pokus schovat se v ní se mu ale nakonec stal osudným - Ledříček se zřítil ze vzrostlé jedle, která mu sloužila místo schodiště.

Ubytujte se proto raději při zemi. Glamping na pomezí Orlických hora a Dolní Moravy je stejně jako Ledříčkova jeskyně off-grid, nicméně má i něco navíc. Třeba koupelnu, záchod a wellness koupací sud. A to se hodí.

V Česku jako u moře

Prohlédnout & rezervovat
Přehrada Pastviny v Orlických horách - turistická destinace - řeka Orlice tekoucí mezi lesy s nádrží Pastviny

Přehrada Pastviny sloužila původně jen jako ochrana před povodněmi, ale teď je z ní skvělá turistická destinace. Výstavba se táhla 5 let od roku 1933 a je dobou vzniku značně poznamenána. Kvůli probíhající ekonomické krizi byl místo klasického betonu zvolen za stavební materiál kámen - aby mohla stavba zaměstnat větší počet lidí. 

Nedivte se, jestli vás pobyt u nádrže Pastviny nabije energií. Nachází se tu totiž eco-friendly vodní elektrárna. Další sílu načerpáte při odpočinku na písečných plážích, rytmickým veslováním na loďkách a plavbou na šlapadlech.

(Zdroj fotografie: Facebook)

Chcete-li nejen pro plavbu, ale i pro příjezd zvolit ekologické vozítko, doporučujeme terénní koloběžky od chaty Kašpar (z roku 1933) na kopci Adam. Je odtud nádherná vyhlídka do Kladska a na Králický Sněžník. Cestou z kopce zahlédnete i Scholzův Mlýn. Nádhernou zděnou budovu s funkčním mlýnským kolem a náhonem najdete na kraji obce České Petrovice, ráje adrenalinových a sněhových nadšenců.

Pokud trváte na výhledu do přírody, ale nechcete vidět ani nohu, doporučujeme popojet do Krabčic. Tady na vás čekají tři minimalistické posedy, lesy a soukromé rybníky. Koukněte na fotky a přečtěte si víc o Posedech Two Fingers.

Zámky na Loiře… Tedy na Orlici

Prohlédnout & rezervovat
Renesančně-barokní zámek Doudleby - zámek s bílou omítkou v zámeckém parku

Druhou polovinu toku Divoké Orlice si užijí zejména milovníci architektury, vyšší společnosti a kultury. Úsek mezi Liticí nad Ohří a Častolovicemi (který lze mimochodem pohodlně projet na kole) totiž shromažďuje 4 zámky a 2 hrady, které rozhodně stojí za prohlídku. I proto se jí říká Česká Loira.

Empírový zámek v Kostelci nad Orlicí patřil (a dodnes patří) šlechtickému rodu Kinských. Přilehlý anglický park je nádherný v každé roční době, ale na jaře vám doslova vyrazí dech. Ztratíte se v moři bledulí, petrklíčů a sněženek. Na zámku čekají výstavy v Galerii Kinský a expozice Biedermayeru, tzv. měšťanského empíru.

Zámek v Častolovicích vás zase svými freskami a kazetovými stropy vrátí do doby renesanční. V zámeckém parku můžete nakrmit daňky, lamy, oslíky a ovečky jim určenými granulemi. Pro děti doporučujeme ale spíš dorty a větrníky ze zámecké cukrárny. 

Přírodovědné muzeum a další nálož tulivých zvířátek na vás čeká v renesančně-barokních Doudlebech.

(Zdroj fotografie: Facebook)

Zážitkové prohlídky si užijete na renesančním Potštejně. A pokud si místo skutečně zamilujete, můžete si tu klidně i uspořádat svatbu!

Na Orlici se kromě zámků objevuje i Sasanka a Stulík. 2 apartmány pro milovníky koupání, paddleboardů, rybaření a saunování. Altány Orlice ubytují každý 2 osoby, takže pro romantický víkend ideál.

Řemesla a tradice z Orlických hor a podhůří

Prohlédnout & rezervovat
červené šaty, kroj s paličkovanou krajkou z Vamberka

KRAJKY - Krajkářství je tradice, spjatá už 400 let s městem Vamberk. Tajemství paličkované krajky se předává z generace na generaci a dodnes se technika paličkování opírá o původní nástroje. Polštář, vycpaný pilinami, tzv. herdule, kovové špendlíky, dřevěné paličky a šikovné ruce. Ve Vamberku můžete dodnes vystudovat krajkářskou školu. Pokud ale máte méně času, zajděte se podívat alespoň do Muzea krajky nebo na letní Krajkářské slavnosti.

(Zdroj fotografie: Facebook)

DOBROTY - V roce 1825 vznikla právě v tomto regionu nejvydávanější kniha v Čechách - Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové. Původně s manželem bydleli v prvním patře radnice v Rychnově nad Kněžnou. Na místě se nyní nachází Muzeum hraček s expozicí věnovanou Paní kuchařce. Určitě potom dostanete chuť na „jabkance“ (pozor, nejedná se o kance na jablkách, nýbrž bramborové placky, plněné tvarohem), žamberecký řízek či křesné placky. 

ŘEMESLA - V Letohradě najdete největší muzeum řemesel v Česku. Stojí v památkové chráněném areálu Nového dvora z roku 1750. Jak vypadala před sto lety školní třída, světnice, zubní ordinace, hospoda nebo hasičárna se dozvíte s průvodcem nebo bez něj.

Jestli máte rádi idealistickou představu o životě mimo město, přijeďte se podívat za Johanou. Vesnické stavení, ve kterém se nachází Apartmán Pod lípou zrekonstruovala Johana sama s pomocí přátel. Můžete se jí sami zeptat, kolika řemeslům se během rekonstrukce musela naučit.
Výhled na hrad Potštejn v Orlických horách s lahví místního řemeslného piva Clock

V celkem malém regionu se nachází celkem 7 pivovarů! Věřili byste tomu?

Jiří Andrš se sládkem Jakubem Sychrou začali (stejně jako Bill Gates) v garáži, ale brzy se se svou chmelovou vášní usídlili v budově bývalého pivovaru v Potštejně, který zavřel v roce 1914. Budovu zrekonstruovali a přesně po 100 letech tu zabublala první várka vynikajícího řemeslného piva Clock. Teď tu přibyla i stylová pivnice se 6 druhy piva na čepu a výborným jídlem z lokálních sezónních surovin. Mňam! Jo, a taky je tu hrad a zámek.

(Zdroj fotografie: Cestacil.cz)

Rodinný pivovar Rampušák stojí v Dobrušce. Piva vyrábí z vlastního sladu v původní varně z roku 1936. Ale historie pivovarnictví sahá v Dobrušce mnohem dál, až do roku 1320! Pořádají se tu exkurze, které vás zavedou do sladovny v její původní řemeslné podobě i varnu, spilku či sklep. Ochutnejte Rampušáka (12%), Muderlanta (13%) nebo F. L. Věka (15 %) v Pivovarské hospůdce. 

A pokud ještě nemáte dost, prozkoumejte Podorlický minipivovar v Rychnově nad Kněžnou, pivovar Agent, Baron, Neratov či Ovipistán.

Pro větší skupinu milovníků tekutého lokálního bohatství jsme našli nádhernou chalupu. Ať už přijedete s přáteli nebo s rodinami, v moderní Roubence U Tří skřítků s prosvětleným interiérem a nekonečnou zahradou si odpočinete v počtu až 10 osob.

Poutní místa

Poutní kostel v Neratově u polských hranic je raritou nejenom díky své konstrukční vychytávce. Střecha kostela je totiž prosklená! Kostel Nanebevzetí Panny Marie v roce 1945 vyhořel a byl určen k demolici. V roce 1992 ale vznikla iniciativa, která chtěla zničenému kostelu a zchátralé vesničce vrátit jiskru, a to za pomoci lidí s postižením. Katolický kněz Josef Suchár se s několika přáteli pustili do obnovy vybydlené sudetské vesnice. Časem k nim přibyly stovky dobrovolníků a díky jejich přičiněním vznikla kromě kostela i speciální škola pro děti s postižením, chráněná dílna a minipivovar. Je úžasné vidět, že všechno je možné, pokud máte dobrý nápad, silné odhodlání a chuť pomáhat. Přijeďte je podpořit do Neratova, pohlédněte v kostele do nebes, a pak si dejte pivo.

(Zdroj fotografie: Facebook)

6 kilometrů jihozápadně od tolikrát zmiňovaného Potštejna vedou schody. Ty stoupají na vrch Homole k raně baroknímu poutnímu kostelu Panny Marie Bolestné. Počet schodů (153) a odpočívadel (16), tvořících svaté schody Scala sancta, zasvěceným napovídají, proč poutníci zdolávali tuto trasu na kolenou. Kdo neví a je zvědavý, tak ať negoogluje a přijede. Hraběnka Ugarte, která tam dodnes straší, se na vás moc těší!

A kdo chce v nadpozemských zážitcích pokračovat, ten ať se svěří do rukou (?) včel. Blahodárný vzduch protkaný vůní medu, propolisu a vosku z včelích úlů zamává s vaší psychikou, a to ve smyslu maximálně pozitivním. Přitom není třeba abyste se se včelami setkávali takříkajíc osobně. Úplně stačí ubytovat se v bezpečí Tiny Housu v Říčkách, který je od úlů spolehlivě oddělen. Nehrozí žádné nebezpečí, pouze pozitivní účinky apiterapie a zážitek na celý život.

Ubytování na horách má všechno, co potřebujete. Čistý vzduch, výhledy, výlety a vždycky nějakou lokální gurmánskou záležitost. Prozkoumáte je?