Tajuplné Křivoklátsko

hrady, zámky, trilobiti, Masaryk a lesní duch

Zhruba 30 kilometrů od Prahy začínají hluboké lesy, kterými se klikatí řeka Berounka. Tady si můžete přímo osahat historii. A to nejenom v podobě gotických hradů a barokních zámků. Historie tu sahá tak daleko, že tu narazíte i na keltské oppidum, a dokonce i zkameněliny trilobitů. Když budete potichu, můžete u vody zpozorovat ohrožené mloky a čolky a ze skal vystupující oči výra velkého. V řece se tu prohánějí pstruzi a raci a celá CHKO Křivoklátsko je takovým zakonzervovaným světem, jak má být.

V čem nám Křivoklátsko připomíná putování po Francii a proč nesmíte do lesa v lichém počtu se dočtete během následujících 5 minut:

LÁNSKÁ OBORA SE ZÁMKEM, ZAHRADOU A PAROHÁČI

Prohlédnout & rezervovat
Zámek v Lánech se zahradou

V Lánech se pohybují velká zvířata. A to zrovna nemyslíme ta, která přebývají v místním zámku. Mluvíme o daňcích, muflonech a dvou divokých prasatech, jménem Berta a Boris.

Fantastickou novinou roku 2023 je i možnost prohlédnout si barokní zámek, který je už více než 100 let oficiálním letním sídlem prezidenta České republiky a nahlédnout do pracovny prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. (Ha! Vidíte? Garrigue… První závan Francie na Křivoklátsku). Jeho osobě je v Lánech věnované i celé Muzeum.

Foto: Zámek Lány, Jiří Jiroušek

Slowhop tipy na neokoukaná místa s duší:

Okrasná zeď z hnědých cihel s chrliči ve tvaru lvích hlav v lánské zámecké zahradě. Autorem je slovinský architekt a urbanista Josip Plečnik

V duchu Masarykovy lásky ke koním můžete návštěvu Křivoklátska spojit s pobytem v Glampingu Nad Meandry. Permakulturní prostředí s výhledem na koně a luxusním venkovním posezením.

LEVANDULE KAM JEN OKO DOHLÉDNE

Prohlédnout & rezervovat
ženy sklízejí levandui na křivoklátsku

A zase ta Francie: Vítejte ve středočeské Provence. Tady najdete lány levandule, a to pěkně udržitelně a ekologicky pěstované, jak to máme nejraději. Přivonět si k fialové nádheře můžete dokonce na více místech CHKO Křivoklátsko. Třeba v Nezabudicích, nebo u Chodouně. 

V Chodouně u Zdic máte možnost užít si pravý a nefalšovaný Slow Travel po česku. V areálu 200 let starého statku Stehlíkových seženete mléčné výrobky i jiné lokální dobroty, jako je například med, vejce, zelenina, zmrzlina a další sezónní laskominy. 

Ubytovat se doporučujeme v minimalistickém Tiny House, kde budete jen vy dva a spoooousta levandule. Maringotku v Levandulovém údolí má pod palcem Helena Neumannová. Žena, která vrací do Česka jeho bylinkářskou tradici. Její ekologicky pěstovaná levandule, šalvěj, rozmarýn (a další a další poklady) využívá i při aromaterapii, masážích a relaxačních procedurách.

HRADY, ZÁMKY, LEGENDY

Prohlédnout & rezervovat
Hrad Křivoklát s bílou věží v CHKO Křivoklátsko

Francouzi mají zámky na Loiře, my zase hrady na Berounce

Ani člověka mdlého rozumu nepřekvapí, že v CHKO Křivoklátsko nalézá se hrad Křivoklát. Ten sloužil už od dob Přemyslovců, kdy býval pouhým dřevěným hradištěm, jako útočiště pro lovuchtivé šlechtice. Svého času tu pobýval Přemysl Otakar II., Karel IV. a alchymista Edward Kelly. Ten poslední tu byl ubytován nedobrovolně a jeho spolubydlícím byl Jan Mydlář, celebrita mezi českými katy. Ten se snažil ze šarlatána Kellyho vymámit na popud Rudolfa II. recepty na magické lektvary, ale marně.

Na Křivoklát můžete vyrazit s průvodcem i bez něj. Celý rok se tu konají kulturní akce, tak se před příjezdem informujte, co se bude dít.

Foto: Křivoklát, Filip Fuxa | Shutterstock

Při toku Berounky najdete i zámek Zvíkovec, zříceninu hradu Týřov a zámek Nižbor. A to už je pořádná nálož pro každého milovníka pamětihodností.

My máme rádi hlavně hradní bratry Žebrák a Točník. Který z nich je starší a kde je ukrytý zlatý poklad jsme vypsali v příběhu Tiny domku Za trnkou, tak si ho řádně prostudujte, ať víte, kde při návštěvě hledat.

SKRYTÁ SKRYJSKÁ JEZÍRKA

Prohlédnout & rezervovat

Těžká romantika za skalní průrvou na Zbirožském potoce se nazývá Skryjská jezírka.  Ale romantika není tou nejvýznamnější místní francouzskou stopou - tu tady do hlíny vyšlápnul francouzský paleontolog Joachim Barrande, který v Česku téměř 45 let svého života věnoval hledáním zkamenělin. 

Foto: Skryjská jezírka, Jan Němec

Naučná stezka Po stopách trilobita potěší nejednu ratolest, milující záhadný svět zubatých dinosaurů. Cestou vás sice provedou repliky zkamenělých trilobitů, ale když budete mít štěstí, můžete úlomky těch pravým stále v okolí objevit.

Slowhop tipy na neokoukaná místa s duší: 

V křivoklátském elektroskanzenu vám Petr Čech (ne ten fotbalista) povypráví o jedné z prvních elektráren v Československu. „Když se ve Slabcích roku 1918 poprvé rozsvítily žárovky, sjeli se hasiči ze tří vesnic k “ohni”, že budou hasit, taková to byla záře,“ píše se ve slabeckém archivu.

A my vám na just doporučíme off grid ubytování bez elektřiny. Stylový Tiny House vlastními silami zvelebila jedna moc šikovná holčina. Dita předělala starou Sušárnu švestek na geniální glamping pro dva. Podívejte se na fotky a přečtěte si její příběh. Je to pohádka.

LESY HUSTÉ, VOŇAVÉ A TAJEMNÉ

Prohlédnout & rezervovat
lesy a louky na křivoklátsku, kterými protéká Berounka

Do křivoklátských lesů nesmíte podle legendy chodit v lichém počtu! Číhá tu totiž lesní duch Dyma. Objevuje se zejména při bouřce a bere na sebe podobu ohnivých bytostí, bludičky nebo dokonce draka. V pohádkách se o něm nepíše, protože to byl děsný kruťas. Pocestné, tuláky, uhlíře a vlastně každého, kdo do lesa zavítal, buď roztrhal nebo ho zavedl na místo, mírně řečeno, nevlídné. Ale pozor! Pokud potkal skupinu, která byla v sudém počtu, netroufl si na ni.

Foto: Křivoklátsko, Jiří Jiroušek

Lesní procházky po Křivoklátsku bývají často na houby. Zejména po dešti.

Lesy jsou na Křivoklátsku velmi rozmanité, a proto tu najdete velké množství různých druhů. Hřiby, lišky, holubinky, čirůvky i ryzce. A co s nimi, až nasbíráte plný košík? Co třeba houbová quesadilla nebo Hongos con epazote v krásné mexické kuchyni hostitelky Sylvy?

Křivoklátsko už znáte? Najděte si s naší pomocí novou neprobádanou destinaci ve středních Čechách. Stačí kliknout.