Apituristika

Väčšinou sa tá najväčšia zábava rozbzučí, keď teplota dosiahne približne 10 stupňov Celzia. Vtedy včeličky štartujú motory a vydávajú sa na svoj prvý jarný let. Nielenže po zazimovaní konečne roztiahnu krídla a vyletia na polhodinovú obhliadku okolia, ale hlavne si môžu po celej zime konečne uľaviť. Ale nebojte sa, toto nebude článok o vylučovaní.

Aj keď včely na prvý pohľad nepatria k tým najlákavejším témam, dajte nám šancu! Opeľovače to nie sú len med a žihadlá. Čoraz častejšie a hlasnejšie sa hovorí o tom, ako včeličky a iné opeľovače potrebujeme pre náš život. A okrem toho všetkého ešte pre nás (dúfame, že skutočne homo sapiens), robia ďalšie dobré a zdravé veci.

Napríklad o takej apituristike ste už počuli? Je to forma cestovania, ktorá zahŕňa rôzne aktivity súvisiace so včelami. Hlavne spoznanie toho, ako žijú títo naši najbližší susedia. Forma môže byť akákoľvek: od workshopov s použitím včelích produktov, cez vzdelávacie prednášky, besedy o živote včiel a ich úlohe v ekosystéme alebo aj prakticky o tom, ako sa starať o včelín, pozorovať prácu vo včelíne alebo si vyskúšať apiterapiu, ktorá využíva liečivé vlastnosti včelích produktov.

Dnes vás pozývame na prvý let nad destináciami, ktoré sú úzko prepojené s včeličkami a apituristikou. Hoci sa táto forma cestovania u nás ešte len rozvíja, na Slowhope už máme miesta a hostiteľov, ktorí so včelami nadviazali úspešnú vzájomnú spoluprácu. A verte, že robia všetko pre to, aby sa z včiel stali ozajstné celebrity.

Pripravení? Tak letíme!

Viete, že ...?

Pozrieť a rezervovať
  • Každá tretia čajová lyžička jedla, ktoré jeme, existuje vďaka včelám? Len v Európe závisí od opeľovania viac ako 4 000 druhov zeleniny.
  • Včely “lietavky” sa musia po celý čas svojho zberateľského života poriadne hýbať. Na výrobu približne 0,5 kg medu musia včely nazbierať nektár až z dvoch miliónov kvetov a za celý svoj život vyrobí včela približne pol čajovej lyžičky medu. Za celý svoj život dokáže jedna robotnica nalietať aj 500 km – a to žije 6-8 týždňov. Teda tie, ktorá sa narodia na jar a v lete.  
  • Profesor Stephen Buchmann, ktorý včely skúma už 40 rokov, tvrdí, že tento hmyz nielenže medzi sebou komunikuje, ale uvedomuje si sám seba, rozpoznáva ľudské tváre, cíti a dokáže vyjadrovať zložité emócie.
  • Na svete existuje viac ako 20 000 druhov včiel, z ktorých včela medonosná nepredstavuje ani 1 % . Divoké druhy včiel neposkytujú med, ale sú vynikajúcimi opeľovačmi - môžu pracovať v drsnejších poveternostných podmienkach a opeľovať oveľa širšie spektrum rastlín ako včely medonosné. Na rozdiel od svojich známych kolegýň nepichajú, sú samotárky a uprednostňujú krátke lety po známom okolí. Ak by ste chceli vedieť viac, pokojne si o nich viac prečítajte tu.

Foto: unsplash.com | Behzad Ghaffarian

Chata Včelárik

Pozrieť a rezervovať

Povedať, že chata Včelárik má výhľad na hory, je ako nepovedať nič. Veď sa na pozrite sami. Dom vo vidieckom štýle stojí na okraji mesta Nová Baňa, ktoré bolo kedysi známe ťažbou zlata.

K výhľadu vám Monika ponúka aj ekologické kúpacie jazierko (<3), ekologickú záhradu a pre záujemcov o túto tému aj možnosť pozrieť si jej vlastný ekologický včelín. Ak pociťujete mierny diskomfort pri pomyslení na bodavé jedince, môžete svoj strach upokojiť postupne. Najprv ho skúste skrotiť v apidomčeku. Sadnete si do jedného z dvoch pohodlných kresiel, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa a zvládnuť strach z bzučania, zatiaľ čo vy budete cez masku nasávať liečivý vzduch. Ak vás toto bzučanie zhypnotizovalo na toľko, že by ste chceli viac, popýtajte sa Moniky, či vás vezme na prehliadku ich včelína (asi 8 km od domu). Rada vám s manželom porozpráva o ich vášni pre opeľovače, aj o rozdieloch medzi tradičným a ekologickým chovom. Keď naberiete toľko múdrosti ako včela peľu, odporúčame vám výlety do okolia: k Starohutskému vodopádu alebo na neďaleký Tajch. Aj keď možnosť stráviť dovolenku v kúpacom jazierku sa zdá byť prinajmenšom lákavá....

K dispozícii je aj detské ihrisko a altánok s grilom, pecou na pizzu a priestorom na hodovanie. Nezabudnite na plavky!

Tejto rodine tečie v žilách... med.
Na juhu východného Slovenska táto rodinka spojila svoje sily so včelami a vznikla z toho tá najlepšia spolupráca na svete. A najsladšia...

Značka: láskaví ľudia a spokojné včely.  

Okolo Eszter, ktorá vás u nich s radosťou a úsmevom privíta, bzučali včely od malička. Vzácny gén včeláriny totiž nič netušiac podedila po dedovi a otcovi. Na istý čas ju zavialo aj do veľkomesta, kde jej tento neposedný gén nedal spávať, pokiaľ sa domov na dedinu nevrátila. A aj keď sa včelárenie u nej začalo s dvomi rodinami, skončili (na teraz) pri 60-tich. To všetko na rodinnej farme v Medzibodroží.

Takže ak sa vám sníva o medových špecialitách so zázvorom, bázou, či šípkami, o voňavých sviečkach zo včelieho vosku, či o ručne robených mydlách (ako inak, tiež s obsahom včelieho vosku), poďte snívať priamo k nim, do útulnej kamennej chalupy Essentia. A to sme vám nepovedali, že budete v tom istom okolí ako ich včeličky. Čiže na mieste v čistej prírode, ďaleko od všakovakých fabrík či tovární, ďaleko od veľkomesta. K tomu obklopení kamennými pivnicami so sudmi lahodného moku, či vínnymi révami..

Inak, sú takí dobrí, že aj Kórejci z druhej strany zemegule ich boli navštíviť.

Nastavte si navigáciu na český Lánov v Krkonošiach.

Práve tu vznikla absolútne jedinečná Záhrada živlov s ekofarmou, sústavou špeciálne prepojených rybníkov, permakultúrnou záhradou, unikátnymi stavbami z prírodných materiálov, či indiánskou dedinou. Všetko vybudované s rešpektom k prírode podľa zásad zlatého rezu.

Cieľom bolo vytvoriť ideálny priestor pre harmóniu, sebapoznávanie a liečenie. Sebestačné miesto. Vzrušuje vás táto myšlienka? Potom tu máme pre vás Soví dům. S futónmi z konských vlasov a konope, k tomu steny z  konopného betónu a výhľad na kone. Kde sú v tom všetkom včely? Samozrejme, v apidomčeku! Malá drevená chatička vo svojich stenách ukrýva zdraviu prospešné úle pre váš relax. Ale sú tu aj ďalšie atrakcie. Fanúšikov ekológie pravdepodobne zaujme možnosť prehliadky Záhrady živlov a príbehy o tom, "ako to všetko funguje".

A navyše: v Záhrade živlov nájdete celý rad rekreačných a wellness aktivít. Počítajte aj s bazénom, vírivkou a saunou ;)

Juuuu, tu by sa prosím vás, vyspala aj princezná - presne tá, ktorá sa ani na hrášku nevyspala. Tu by totiž spala na sene.

Áno, áno, dobre čítate. A netvárte sa tak prekvapene a hlavne žiadne “fuj”. Veď také spanie na sene to je čistá prírodná aromaterapia. K tomu nula roztočov, či iných mini živočíchov, ktoré sa ukrývajú v klasických matracoch a počítať môžete aj s ideálnym ležaním presne podľa vašich kriviek. Veď sami vyskúšajte!

Vydajte sa do Beskýd na rodinnú farmu Měrkovice. Tu nájdete nielen Radku a jej rodinu, ale aj malú stodolu na pastviskách, ktorú vlastnoručne vybudovali s manželom. A presne tu na vás čakajú matrace zo sena - voňavé a ooobrovskééé (240 x 200 cm). S mega výhľadom priamo z postele na pastviská s ovečkami a kravičkami.

No a ako inak, doma sú tu aj včeličky. Úle a úle. Ak ste ako macko Pú a med je najlepšia maškrta, tak sa s vami radi podelia o svoje vlastné medové zásoby. A pozor! Tí z vás, ktorí sem prídu na návštevu v správny čas, si môžu (vyskúšať) vlastnoručne natočiť pohár tekutého zlata. Znie to lákavo?

Čo môžete urobiť vy, aby ste im pomohli?

Miesta s dušou & Slow Travel
  • Klimatické zmeny, choroby, jedovaté pesticídy... Včely majú dnes mnoho nepriateľov, oveľa väčších, ako sú ony samy. Asi vás to prekvapí, ale najviac ohrozené nie sú včely medonosné, ale voľne žijúce druhy. Zatiaľ čo včelie kolónie je možné obnoviť, obnova voľne žijúcich druhov, ktorým hrozí vyhynutie, je prakticky nezvratná. Preto je také dôležité, aby sa pri podpore včiel nezabúdalo na voľne žijúce druhy. Ako?

  • Vysejte si kvetinovú lúku alebo si na balkóne vysaďte kvety, ktorými budete kŕmiť svoje včelie susedky. Skúste napríklad taký vres, levanduľu, medovku, kapucínku, mätu, aksamietnicu, zimolez, šalviu...
  • Ak ste šťastným majiteľom záhrady, venujte pozornosť tomu, či sú rastliny, ktoré v nej pestujete, pre včely výživné. Mnohé záhradné odrody boli upravené tak, že síce lahodia oku, ale neposkytujú potravu pre hmyz. Čo by ste povedali na nechtíky, slnečnice, chrpy a ďateliny?
  • Vyhnite sa koseniu trávnika na nulu. Vieme, že rovnomerné kosenie je také "americké" a môže to vyzerať ako synonymom starostlivosti, ale pre včely a iné opeľovače je to skutočná dráma. Je to akoby ste chceli jesť a nič by ste nemali pod zub. Predstavte si, koľko divých včiel si tak u vás môže nájsť útočisko a koľko sa ich u vás michelinsky nakŕmi. Čím viac takýchto "útočísk" (aj) v meste, tým väčšia druhová rozmanitosť.
  • Používajte len prírodné hnojivá - chemikálie a postreky sú jednou z hlavných príčin vymierania včiel. Vyskúšajte prírodný prostriedok proti burine a škodcom: 1 liter octu, pol litra vody a trochu strúhaného sivého mydla.
  • Vyhnite sa tujám - hoci tuja môže byť prvá voľba na živý plot, zameňte ich. Tuje nemajú radi včely, pre ktoré sú jedovaté. Namiesto tují zvážte medonosné živé ploty, napríklad taká karagana.
  • Podporte - včely aj včelárov. Med kupujte iba od dôveryhodných včelárov. Podporujte malé včelnice. Napríklad tie, o ktoré sa starajú naši hostitelia. Nezabúdajte, že bez ohľadu na to, koľko medu včely vyprodukujú, je so včelami rovnako veľa práce.


Ďakujeme!

Foto: unsplash.com | Kai Wenzel