Na druhej strane Tatier

Rozhodli sme sa urobiť vám radosť. Učarovali vám Tatry. A pozor, nielen tie naše, ale aj tie z druhej strany. Zoberieme vás dnes teda na malý výlet na poľskú stranu a ukážeme vám Miesta s dušou, ktoré stoja za návštevu.  

Jasné, ani na poľskej strane Tatier to tiež nie je iba o romantike, voľných parkovacích miestach, či žiadnych davoch ľudí. Podvedome tušíte (a viete), že pravda je úplne iná. Ale máme výhodu: úžasných hostiteľov, ktorí tvoria pre svojich hostí malé raje na zemi. A dáme ruku do ohňa za to, že sa s vami s radosťou podelia o vlastné skúsenosti a poradia vám, čo, kde a ako... Kam vyraziť na túru, kde sa dobre najesť, či kde si oddýchnuť pri umení.

Tak nech sa páči, predstavujeme vám náš creme de la creme...

NIEČO NETYPICKÉ: Ornak

Pozrieť a rezervovať

Ak ste kedykoľvek rozmýšľali, aké by to bolo spať v “múzeu”, zabrzdite na chvíľku.

Presne toto svoje tajné želanie môžete na vlastnej koži zažiť v starej, 120-ročnej vile. A ak vás na chvíľu zneistili nejaké obavy, či tam čokoľvek s takým vekom bude fungovať, nebojte sa.
Ornak totiž nie je úplne do slova múzeum - je to živé múzeum. Čiže sem môžete úplne v pohode prísť ako hostia, ubytovať sa, nocovať, fungovať a dokonca si tu aj navariť. Tak úplne bez problémov s výdobytkami dnešnej doby. Ale za to všetko v spoločnosti predmetov z 20-tych rokov minulého storočia :)

Tak nám potom povedzte, ako ste si takú jedinečnú atmosféru užili a či by ste čokoľvek vymenili.

NIEČO NETYPICKÉ: Willa Elżbiecina

Pozrieť a rezervovať

Do súdka k typicko-netypickým domom/ vilám v Zakopanom dohodíme aj túto “vilku”. Alebo keď chcete, asi naozaj sa tu skôr hodí slovo vila.

Povieme vám len toľko, že tento skvost si pamätá dávne zlaté časy Zakopaného, keď sa tu (aj priamo vo vile) schádzala a diškurovala vtedajšia smotánka - spisovatelia, umelci, politici, vizionári. Toho ducha dávnych čias tam cítiť... Dom vďaka rekonštrukcii a odhodlaniu súčasných majiteľov získal svoje dávne čaro. Nám spadla sánka...

Ak sa vám páči, zoberte partiu a vyrazte sem vychutnávať si všetky jej krásy. Aj tie v podobe súkromného spa ;)

PÁR TIPOV, KAM ZA ARCHIKTEKTÚROU & KULTÚROU ZAKOPANÉHO:

Pozrieť a rezervovať

  • Muzeum Tatrzańskie
  • Miejska galeria sztuki im. Władysława hr. Zamoyskiego
  • muzeum Stylu Zakopiańskiego im. Stanisława Witkiewicza – willa Koliba
  • Czerwony dwór  
  • rôzne galéria a divadlá  
  • festivaly (filmové, folklórne, jazzové, ...)

Kto vie, možno sa vám pridá stránka, kde si môžete pozrieť všetky tipy s udalosťami v Zakopanom.

BOUTIQUE HOTELY & PENZIÓNY: Tatrzański biegun

Pozrieť a rezervovať

Jurgów... alebo po našom Jurgov, keď chcete. Absolútne sa nečudujeme tomu, že toto patrí medzi vami najobľúbenejšie miesta (o čom svedčí aj prvé miesto v rezerváciách).

Marta a Lukáš tu premenili starý dom, ktorý zdedili po pradedovi, na čarovný penzión so 7 izbami. Mäkko, teplúčko, útulne a chutne... Presne tak, chutne. Dobrú povesť do šíreho sveta mu totiž nesú kráľovské raňajky, nad ktorými môžete ochkať i achkať a plniť si bruchá dobrotami. Len by sme na vašom mieste dávali pozor, aby sa vám potom aj chcelo na lyže, či túry. Síce sa to okrúhle bruško vychodí, ale komu by sa chcelo, keď je pri kozube tak teplo a v žalúdku tak dobre ;)

Tuto výhradne pre dospelých, aby si pripomenuli, aké to je prežívať romantiku iba vo dvojici.

BOUTIQUE HOTELY & PENZIÓNY: Slow Tatry Boutique Resort

Pozrieť a rezervovať

V Zakopanom hľadajte aj boutique hotel Slow Tatry.

Na hraniciach Tatranského národného parku sa rozhodli Dominika a Gregorz vybudovať miesto pre slow odpočinok. Vo výške 1000 m.n.m. vytvorili rodinný boutique hotel so 14 izbami (pozor, niektoré ukrývajú vaňu s výhľadom na les) a s 3 samostatnými domčekmi. Rozhodli sa nielen zveľaďovať svoje okolie (naozaj vysadili množstvo rastlín v zhode s biotópom miesta), ale aj rozmaznávať vaše chuťové bunky.

Samozrejmosťou sú tu totiž raňajky z tých najlepších lokálnych potravín a slastne sa uvelebiť môžete aj v ich bistre Korzenie – ako inak s chutným koláčikom a šálkou voňavej kávy v ruke. Sem môžete s vašimi havkáčmi.

BOUTIQUE HOTELY & PENZIÓNY: En hotel

Pozrieť a rezervovať

100 metrov od lanovky Kuźnica na Kasprowy wierch stojí En Hotel. Odvážny to počin architektky Márie, ktorá si povedala, že zrekonštruuje starú budovu.

A tak tu stojí hotel, kde pijete vodu z hôr, jete lokálne potraviny, interiérové úpravy sú z recyklovaných materiálov a kde v interiéri môžete obdivovať prácu lokálnych umelcov. Vo vnútri je ukrytých 15 izieb pre 30 hostí a pred príchodom sem vás čaká malé dobrodružstvo. Jednoducho auto musíte nechať odparkované dole na vyhradenom parkovisku. Už sa tu niekto zľakol, že bude musieť ťahať kufor hore peši? No stress, na všetko tu mysleli! Keďže sa v Tatranskom národnom parku nesmie parkovať, hore do hotela vás privezie jeden zo spriatelených goralov so špeciálnym povolením na pohyb po parku.

Pridajte k tomu neo fine dining, originálne likéry, wellness rituály, či saunové seansy a zážitok ako vyšitý.

PÁR TIPOV NA LYŽOVAČKU & KAM VYRAZIŤ NA TURISTIKU:

Pozrieť a rezervovať

Lyžovačka:

  • Jurgów Ski  
  • Ski Biały Potok  
  • ski Kotelnica  
  • Polana Szymoszkowa  
  • Kasprowy wierch  
  • ośrodek Harenda  
  • a mnoho ďalších...

Turistika:

  • Lejowa dolina  
  • Chochołowska dolina  
  • Kościeliska dolina  
  • Dolina piatich plies (Dolina pięciu stawów polskich)  
  • Myślenickie Turnie  
  • Kasprowy wierch  
  • Morskie oko  
  • Hala Gąsienicowa  
  • Droga pod Reglami  

DOMY & CHATY NA PRENÁJOM: Legenda lasu

Pozrieť a rezervovať

Povedzte sami, čo prví vás napadlo pri pohľade na túto malú drevenú chatku obklopenú stromami? Pri tom výhľade... Tiež sa vám kdesi vzadu v hlave ozval tichý hlások,  že tu by ste  chceli byť? Tak my vám v tom brániť nebudeme.

Ak teda patríte k tým, ktorí dávajú prednosť samote a chcú mať priestor len a len pre seba (aj na úkor chýbajúcich raňajkových dobrôt), tento domček vás tu pomestí až 8 dobro-druhov. Takže zbaľte so sebou aj vašich spriaznených škriatkov v akomkoľvek rozmere a dôjdite. A aby sme doplnili lákadlá tohto rozprávkového domčeka, dodáme, že si tu môžete rozložiť ohnisko, grilovať alebo sa vykúpať v kadi priamo pod holým nebom.

Prípadne len povieme to, že na lyžovačku sa odtiaľto dostanete úplne v pohode aj pešo a nezaberie vám to viac než len 10 minút.

DOMY & CHATY NA PRENÁJOM: Dom Krzeptówki 133

Pozrieť a rezervovať

Idete v ešte väčšej skupine, máte naozaj náročné požiadavky a myslíte si, že vyhovieť vám môže len 5-hviezdičkový hotel? Tak my vám s ľadovým kľudom Angličana povieme, že sa mýlite!

Je totiž taký dom, kde... budete mať 2 hektáre pozemku s potokom a výhľad na Giewont... K tomu pripočítajte kinosálu, posilňovňu, herňu, wellness, každý deň naservírované raňajky a potom všetko upratané... Znie to takmer ako v hoteli, ale ešte lepšie, že? Tento z vonku na oko nenápadný a tradičný goralský dom ukryje 10 dospelých a 5 detí. Tu budete len 3 km od centra Zakopaného, ale v tichu a súkromí. K tomu prirátajte hostiteľov (bývajú v dome vedľa), ktorí už druhá generácia vedú chatu v Doline piatich plies a ktorí poznajú Zakopané ako málo kto.

Nuda vám tu hroziť nebude a ak budete potrebovať poradiť, prenajať akúkoľvek výstroj, zorganizovať túru (aj so sprievodcom), len im dajte vedieť - budú nadšení, keď vám budú môcť poradiť.

DOMY & CHATY NA PRENÁJOM: Szałas na szlaku

Pozrieť a rezervovať

Chcete ešte trochu viac dobrodružstva a k tomu máme pribaliť nocovanie na samote? Tak tu budete na dobrej adrese.

Susedov tu budete hľadať ťažko - teda okrem ovečiek a vzdialeného suseda Mareka. A keď sme už pri tých ovciach a Marekovi – táto chata si toho pamätá skutočne veľa. Prežila veľa zím, počúvala veľa príbehov. Kedysi totiž slúžila ako útočisko pastierom. A aj keď neskôr zabudnutá a opustená začala chátrať, Bogusi a Marcinovi učarovala. Celú ju preláskali a úplne od podlahy premenili na nové útočisko pre vás. Tak, aby ste hneď po raňajkách mohli vyraziť na túru po horských chodníčkoch alebo sa môžete skotúľať dole brehom a uprosíkať nášho suseda Mareka o tie najlepšie grilované klobásky či oštiepok na svete. Alebo sa vydáte na pátranie po zmrzline vyrábanej z ovčieho mlieka?

Tu sa smelo pomestí 8 hľadačov magických nocí pod hviezdami.