Na výlet k poľskému moru

5 vecí, ktoré ste určite o najkrajšom poľskom pobreží nevedeli

Sopot, Gdaňsk, Gdynia?

To sú tri najznámejšie poľské mestá na pobreží Baltského mora, ktoré každoročne privítajú tisícky turistov. Čo však s tými, ktorí už majú po krk toho turistického ruchu a zhonu? S tými, ktorí by sa radi vybrali do oblastí, ktoré si pre seba nechávajú len tí najskúsenejší poľskí turisti? Viete čo? Keďže tu máme svojich kolegov, ktorí si slow travel zamilovali, tak my vám prezradíme, že jeden z najkrajších kútov poľského pobrežia, o ktorom veľa turistov nevie, leží len hodinu cesty autom severozápadne od letiska v Gdaňsku.  

Takže nech sa páči, tu je 5 vecí o tomto jedinečnom kúte baltského pobrežia, ktoré sa z oficiálnych turistických sprievodcov nedozviete.

Kam za najkrajším pieskom?

Pozrieť a rezervovať

Najkrajší piesok, dokonca porovnateľný s tým na Maldivách, sa nachádza v okolí Lubiatowa a Kopalina.

Sem chodievajú Poliaci, ktorí nemajú radi paravány, vyhľadávajú šum mora a túžia si odpočinúť bez davov turistov. A čuduj sa svete - ich obľúbeným dopravným prostriedkom sú nohy a bicykel :)

A keďže v posledných rokoch tu pozdĺž pobrežia vzniklo množstvo cyklotrás, bez problémov sa môžete pustiť do objavovania a preskúmania morského regiónu na dvoch kolesách. Keby niečo, bicykle si v pohode môžete vypožičať na mieste (aj tie elektrické).

Pár tipov na ubytovanie:
W brzozowym gaju Lubiatowo - pre páry aj rodiny s deťmi
Lighthouse Sfera
- domčeky pre 4 osoby so saunou
Agroturystyka Mirabelka
- izby so stravovaním

Kam za (nielen) najlepšími sleďami na svete?

Pozrieť a rezervovať

Tajnou kulinárskou adresou turistov, ktorí navštevujú túto časť pobrežia, je reštaurácia "Ewa Zaprasza" v lokalite Choczewo.
Na oko môže pôsobiť nenápadne, ale chýr o dobrotách, ktoré sa tu pripravujú sa nesie medzi ľuďmi ako vôňa najvoňavejšieho a šťavnatého jablkového koláča...

Ale pozor! Pripravte sa na to, že v hlavnej sezóne sa tu bez rezervácie nedostanete! Ak sa vám pošťastí získať miesto, neohrdnite ochutnať Ewine slede, za zváženie stojí aj hríbová polievka a určite nezabudnite na dezert!
Naservírujú vám tu solídne porcie za výhodné ceny. Toto sa oplatí!

Zdroj: facebook Restauracja Ewa zaprasza

Pár tipov na ubytovanie:
Cisowy zakątek
- domy pre rodiny bez stravovania
Lubia. Apartamenty nad morzem
– pre rodiny s deťmi
Co za widok
- apartmány pre páry aj rodiny

Kam za morskými majákmi?

Pozrieť a rezervovať

V Poľsku je 18 majákov, ale iba jeden z nich je totálne fotogenický, a to maják Stilo. Dámy a páni, spoznajte jeden z dvoch majákov na poľskom pobreží, ktorý je celý z kovu!

Tento maják môžete navštíviť od mája a a fyzicky aj psychicky sa oplatí pripraviť na to, že budete šliapať po desiatkach schodoch až (takmer) do neba :) Ale to zadychčanie sa stojí za námahu, pretože výhľad, ktorý sa vám naskytne je skutočne ohromujúci. A zážitkom je aj samotná prechádzka k majáku, ktorá vedie lesom voňajúcim živicou.

Inak, auto pokojne zaparkujte v osade Osetnik - v blízkosti miesta, kde smažia ryby, a hor sa dopredu na dobývanie vrcholov! Túto trasu môžete pokojne prejsť aj na bicykli.

Pár tipov na ubytovanie:
Letnisko 21
- malý domček s vírivkou
Pole v stodole Ciekocino
- 6 domov v prímorskom lese až pre 8 osôb
Sielska chata w Łebie
- ideálne pre rodiny s deťmi

Pieskové duny ako na púšti?

Pozrieť a rezervovať

Po zostupe z majáka Stilo sa mnoho ľudí vracia po vyhliadkovej ceste naspäť k autu a spálené kalórie dopĺňajú sladkými vaflami.

Ale keďže to tu poznáme, odporúčime vám niečo iné!
Namiesto cesty späť odbočte z vyhliadkovej trasy doprava a po ceste navštívte Lubiatowskú dunu (Wydma lubiatowska).
Je to miesto, ktoré vyzerá ako skutočná púšť a keď chcete, môžete sa po obrovských pieskových dunách šmýkať ako po snehu. Pre mnohých ľudí je to romantické miesto na rande pri západe slnka - v správnom čase môžete vidieť páry v objatí, ako si vychutnávajú pohár vína.

A viete, čo? Keď tu už budete, vyrazte aj za ďalšími nezvyšajnými pieskovými dunami v Sloviňskom národnom parku (Słowiński park narodowy)...

Pár tipov na ubytovanie:
Folwark Jackowo
- agroturistika so stravovaním a jazdou na koni
Hothel
- apartmány na Helskom polostrove
Słowińskie tarasy
- 3 domčeky pri Sloviňskom národnom parku

Sladká bodka na záver...

Pozrieť a rezervovať

Každé objavovanie nových miest si na záver zaslúži sladkú bodku.
Pokojne aj v podobe dezertu v prímorskom letovisku Leba. V hlavnej sezóne plné života, mimo sezóny ospalá osada, ukrýva hotel v podobe zámku na pláži a v ňom - a´la carte reštauráciu Neptun.
Keď zablúdite v menu prstom až k dezertom, objednajte si zmrzlinu ukrytú v zapečenom bielkovom snehu. Garantujeme, že budete nadšení... chutná takmer ako zmrzlinová Pavlovka, mňam.

Predstavte si široké okno s výhľadom na more, vynikajúci dezert a k tomu skvelú kávu - prečo neukončiť vaše slow travel dobrodružstvo v tomto kúte sveta vo veľkom štýle? ;)

Zdroj: Zamek Łeba

Pár tipov na ubytovanie:
Apartamenty Gdański Gród
- apartmány priamo v starom meste v Gdaňsku
Lipowa Loft
- izby pre páry v srdci čarovného Sopotu
Gdy-50
- chcete si vyskúšať bývanie na lodi?