Slovenský raj

Nám, čo stúpame po slovenskej zemi, snáď veľmi netreba špecifikovať, kde Slovenský raj leží. A ani kvôli čomu dostal názov, ktorý výstižne opisuje, čo sa tu ukrýva.

Ale ruku na srdce, boli ste už niekedy? Aspoň raz? Možno ako dieťa na výlete? Alebo patríte k tým, ktorí nemajú problém obuť vibramky, zbaliť batoh a vyraziť? Nebojte sa, môžete byť úprimní. My vás určite nebudeme odsudzovať, ak ste ešte neboli. Naopak, poďte, vyrazte s nami. Nám sa pošťastilo, že aj na tomto kúsku zeme máme srdečných hostiteľov, ktorí sú lokál patriotmi, radi vás u seba privítajú a ešte vám aj dobré tipy na potulky prezradia.

My vám dáme 3 východiskové body, odkiaľ môžete začať s objavovaním Slovenského raja: Čingov, Hrabušice a Dedinky. Prvé dve miesta nájdete na severných hraniciach Slovenského raja, to tretie zase na jeho južnej strane. Ale samozrejme, vôbec sa nami nemusíte obmedzovať a vyraziť po turistických chodníčkoch môžete aj z iného puntíka na mape. Najlepšie už priamo z niektorého Miesta s dušou :)

Tomášovský výhľad

Pozrieť a rezervovať

Keď sa povie Slovenský raj, tak väčšinou je toto konkrétny bod, ktorý si ľudia so Slovenským rajom spoja ako prvý. K tomu sa pridružia rebríky, tiesňavy i Hornád. Ale na chvíľu ostaneme tuto, pri výhľade.

Aby ste sa sem dostali, najlepšie je vyštartovať v Čingove po Náučnom chodníku Prielom Hornádu - Tomášovský výhľad je totiž jeho súčasťou. A keď tu už budete, čakajú vás také vyhliadky, že... Nielen, že vám sánka spadne, slinku si budete utierať, ale aj oči vám samé od seba budú z jamôk vyliezať. My len dúfame, že to nebude strachom z výšok.

Inak, z tejto parádnej vyhliadky sa vám naskytne pohľad do útrob Slovenského raja a za pekného počasia možno aj na Vysoké Tatry.

Foto: unsplash.com / Alena
         slovakia.travel
          Katarina Kapsdorfer

Čákyho kúria

Pozrieť a rezervovať

Ak by ste chceli vidieť, ako môže vyzerať premena budovy z 19. storočia do moderného šatu, tak treba navštíviť Čákyho kúriu a jej hostiteľov.

Stará schátraná budova dostala pod veľmi pozorným okom pamiatkarov nový vzhľad a aj účel. A tak v časti, ktorá kedysi slúžila ako sýpka, dnes nájdete 3 útulné a pohodlím kypiace apartmány. Krásou a útulnosť jeden druhý predbiehajú, tak sme zvedaví, ktorí sa vám zapáči viac. Môžete si ich prenajať samostatne alebo keď idete ako väčšia skupina, tak naraz.

Inak, na mieste je aj vonkajšie posedenie a vo wellness časti čaká fínska sauna a infrasauna.

Horská chata 3 skalky

Pozrieť a rezervovať

Bum, parádne miesto na rodinný výlet!

Ak ste teda pátrali po mieste, kde by každý člen rodiny spokojnosťou žiaril ako malá elektráreň, tak už nehľadajte.

Už samotný príchod na chatu bude ako vystrihnutý z príbehu. Auto necháte na parkovisku, batožinu si naložíte do vozíka (ktorý vám na požiadanie môžu prichystať) a cez lávku ponad Hornád sa vydáte k vášmu domovu na pár dní. Ranné posedenie s kávičkou si užívajte na terase, a to večerné zase pri ohníčku pod nebom obsypaným hviezdami ako koláč práškovým cukrom.

A po celodennej túre si doprajte relax v saune alebo v kúpacej kadi na terase pod holým nebom.

Sovia wellness chata

Pozrieť a rezervovať

O tejto Sovej chate sme vám už dali vedieť tu.

Slovami hostiteľky Jarky by sme dodali, že na Sovej chate “môžete zažívať Valentína 365 dní v roku.” Čiže na okrúhlo a bez obmedzení. Vystačí si vlnovú dĺžku na romantiku naladiť a môžete začať.

Jednoducho, keď máte v pláne vo dvojici do raja vyraziť, tak musíte prísť sem. Z chaty sa môžete vybrať napríklad na ľahkú prechádzku na Soviu skalu. Áno, áno - to je presne tá, čo na ňu budete mať výhľad aj pri leňošení na terase z kúpacej kade.

Malé chuťovky

Pozrieť a rezervovať

Ferrata Kyseľ -  v 70-tych rokoch min. storočia zasiahol túto časť raja zničujúci požiar a odvtedy bola roklina Kyseľ zatvorená. Našťastie však vďaka členom horskej záchrannej služby v Slovenskom raji, ktorí si vyhrnuli rukávy, bola táto roklina po 40 rokoch znovu sprístupnená. Heslo: pre všetkých milovníkov adrenalínu. My len doplníme info, ktoré jednoducho musí odznieť: tu potrebujete ferratovú výstroj. Pokiaľ ju nemáte, no stress - viete si ju vypožičať v jednej z požičovní na mieste. Bez toho ani na krok. A ďalšie info: z dôvodu ochrany je ferrata prístupná len v období od 15. júna do 31. októbra.

Suchá Belá - označovaná za jednu z najromantickejších tiesňav Slovenského raja a s kopou parádnych vodopádov po ceste: Misové vodopády, Roklina Misových vodopádov, Roklina, Okienkový vodopád, Korytový vodopád, Bočný vodopád, Kaskáda. Štartujte v turistickom centre Podlesok. Pri vstupe do rokliny sa platí návštevný poplatok.  

Sokolia dolina - dámy a páni, predstavujeme roklinu, ktorá patrí k tým menej navštevovaným. Či je dôvodom to, že patrí k tým časovo náročnejším, to nevieme. Každopádne tu na vás čaká najvyšší vodopád Slovenského raja a zároveň druhý najvyšší vodopád na Slovensku. Reč je o Závojovom vodopáde s výškou 78 m. Okolo neho vedie asi 80 m dlhá sústava rebríkov, mostíkov a stupačiek, tak sa pripravte na poriadne vzrúšo. (Okrem neho tu sú ešte vodopády: Skalný, pri ktorom štartujete a posledný je Vyšný.)  

Foto: cubeadventure.sk (požičovňa ferratových setov)

Na_ture

Sem ideálne vo dvojici. Vtedy vám tu bude najlepšie a najviac si to tu užijete. Obrovské okno vám bude slúžiť ako “telka” s priamym prenosom 24/7. A to rovno z postele. Ďalšia vás čaká pri stole a ešte jedna priamo vo fínskej saune. Čo dodať - “telky” v tom najlepšom prevedení. V Na_ture si užijete samotu vo dvojici a keď budete šikovní, možno zo Sama vytiahnete aj príbeh, ako to tu všetko začal tvoriť. Možno aj s návodom, ako tu vybudoval nezávislý ostrovný systém od všetkých sietí.  Keď budete trochu túžiť po spoločnosti, určite neváhajte a zájdite za Samom do Hrabušíc, kde má pri vstupe do Slovenského raja vlastné bistro.

Keď sme sa Sama opýtali na tipy, tak neváhal ani chvíľu a podelil sa s nami o tie svoje:
jazero Blajzoch – zaujímavé miestečko, ktoré, čuduj sa svete, je bez rebríkov a schodov. Reč je o malej vodnej nádrži/ jazierku, ktoré láka kvôli svojmu malému romantickému ostrovčeku. Smelo vyťahujte foťáky a vydajte sa po lávke na tento malý kúsok pevniny na vode. Inak z Hrabušíc sem cesta trvá možno 20 minút. Autom. Ale my vieme, že radšej pôjdete pešky či na bicykli. So zapožičaním tých elektrických vám môže pomôcť priamo Samo.
Druhým jeho tipom sú ruiny Marcelovho hradu na Zelenej hore, znovu len kúsok od Hrabušíc. Ten postavili kedysi v 13. storočí a dnes tu po ňom ostali len obvodové múry. Hľadajte značku a vyrazte na výlet!

Dobšinská ľadová jaskyňa - jediná jaskyňa v Slovenskom raji, ktorá je prístupná pre zvedavé oči verejnosti. Do tých ostatných sa dostanete jedine, keď ste speleológom. Ale trochu ku konkrétnym veciam – bola jednou z prvých elektricky osvetlených jaskýň na svete a mala najväčší objem ľadu z jaskýň na Slovensku. Píšeme mala, lebo keď to takto s dobou klimatického varu pôjde ďalej, ten ľad môže naozaj ostať len v spomienkach tých, ktorí ho na vlastné oči videli. Každopádne, pred návštevou jaskyne sa odporúčame poriadne obuť a obliecť, lebo zima vám tam bude určite.

Stratenská píla, Červená skala & Telgártska slučka. Z vlakovej stanice v Dedinkách nasadnite do člna a odvezte sa do chatovej osady Statenská píla. Nachádza sa v údolí rieky Hnilec a vodnej nádrže Palcmanská Máša. Inak, po pravej strane vedie železničná trať Margecany - Červená skala, na ktorej je v blízkosti osady vybudovaný 300 metrov dlhý Hamrický tunel. Takže nasadnite na vlak. Verte, že toto bude stáť za to. A je jedno, či ste veľkí alebo malí. Na tejto trase vás čaká 9 tunelov, 3 viadukty a vyše 280 mostných objektov. Súčasťou trasy je Telgárska slučka dlhá 2,3 km s tunelom a 22 m vysokým viaduktom. Tá je už síce na Horehroní, ale komu to prekáža :).  My len doplníme, že na vlak môžete nastúpiť na zastávkach: Dobšinská Ľadová Jaskyňa, Stratená, Dedinky, Mlynky, Hnilec a cestovný poriadok kontrolujte tu: zssr.sk.

Foto: slovakia.travel

Chalets Dedinky

Tu, čo by kameňom dohodil do vĺn Palcmanskej Máše, sa nachádza domček po milovanej babičke.

Hostiteľkou je tu Janka spolu s manželom. Kúsok svojho sveta, ktorý premenili na 6 útulných apartmánov, pred vami otvárajú. O svojich hostí sa ideálne starajú, poradia, ale doprajú vám dostatok súkromia.

Schovali tu aj saunu s vonkajšou kaďou, kotlík na guláš varený priamo na ohni, posedenie pri kozube. A pre všetkých žabiakov a žabky je k dispozícii aj športové vybavenie, aby sa mohli vo vlnách Máše vyšantiť. Inak, keď tu už budete, bol by hriech nedať si okruh aj na Geravy.

Nezabudnite!

Vyberáte sa do hôr, kde ísť bez poistenia, sa môže ukázať ako risk.

Všetky chodníky v Slovenskom raji sú prístupné celoročne - okrem Ferraty Kyseľ. Ale nezabudnite sledovať podmienky a počasie. Zoberte si vhodné oblečko, poriadne turistické topánky, do batoha pribaľte nejaké ponožky, niečo suché a v zime zbaľte aj mačky (nie, nemyslíme tie chlpaté stvorenia 😊) či protišmykové návleky a paličky.

A hlavne nezabudnite - v ktoromkoľvek ročnom období sa sem zberáte, vždy vy vstupujete do prírody, vy ste tu hostia. Pohybujte sa preto po vyznačených trasách, robte len to, čo je dovolené a buďte ohľaduplní - voči iným turistom a prírode (zvieratám a rastlinám).

Na záver pripájame oficiálny web, kde nájdete všetky potrebné a aktuálne informácie: https://www.npslovenskyraj.sk/

Foto: unsplash.com/ Lucia Lajdová