5 netikėtos vietos Čekijoje

Nakvynės, kurias norėsite išbandyti

Ką pamatote prieš akis, kai pagalvojate apie Čekiją? Prahos senamiestį? Alaus Kozel taurę? Čekiško krištolo šviestuvą? Automobilį Škoda? O gal atviruką iš Karlovy Vary kurorto, su kolonadomis ir fontanais?

Čekija - nedidelė valstybė (prilygsta Lietuvos + Kaliningrado krašto bendram plotui), kurios teritorijoje yra ir kalnų, ir krioklių, ir levandos laukų. Įspūdingų urvų ir viduramžio pilių. Išpuoselėtų mineralinio vandens kurortų ir modernių gamtosaugos sprendimų. Mes Slowhope jau keletą metų sekame, kaip šioje šalyje auga lėtas turizmas ir aprašome gražiausias ir tvariausias nakvynės vietas. Jeigu iki šiol nebuvote tikri, ką gali pasiūlyti Čekija turistui iš Lietuvos, kviečiame susipažinti su mūsų partneriais-Šeimininkais ir jų sukurtais perliukais.

Pakeliaukite kartu su mumis po originaliausias nakvynės vietas, kurias atrinko mūsų kolegos čekai.

Altány Orlice | Bohemija

Pamatyti ir užsisakyti

Bohemijos regiono viduryje, Elbės ir Orlicės upių santakoje, stovi viduramžių miestelis Hradec Kralovė. Verčiant iš čekų kalbos, pavadinimas reiškia Karalienės pilis. Tryliktame amžiuje čia gyveno karalienė Elžbieta, dvidešimto amžiaus pradžioje savo architektūrinius šedevrus kūrė garsūs Čekijos urbanistai Gočara ir Kotera. Prieš antrą pasaulinį karą išpuoselėtą miestelį vadinta Respublikos salonu. Kitais žodžiais tariant, važiuodami pažiūrėti Čekijos, įtraukite Hradec Kralovę į savo sąrašą.

Apgyvendinimui rekomenduojame neįprastus off-grid namelius ant vandens. Nuotraukose matosi, kad vieta yra žalia ir nuošali, taigi galite nustebti, sužinoję, kad nameliai yra ne tik miesto ribose, bet ir labai arti senamiesčio: tik du kilometrai iki žymiausių istorinių pastatų. Galima vaikščioti pėsčiomis.

Abu nameliai yra dviviečiai, su mini virtuvėlėmis, klimatizacija ir šildymu. Stiklo sienos daro juos beveik visiškai permatomais, bet pašalinių galima nesitikėti - nebent žuvėdros atskris į terasą. Šalia yra tik svečiams skirta pirtis ir prieiga prie paplūdimio. Galima išsinuomoti SUPus ir pasigrožėti miestelio lankytinomis vietomis nuo vandens.

Nepritaikyta poilsiui su vaikais / naminiais gyvūnais.

Port X | Praha, septintas kvartalas

Pamatyti ir užsisakyti

Keliaujame į Praha. Vienas gražiausių mietų Europoje yra nutolęs nuo Hradec Kralovės tik šimtą kilometrų, ir būtent čia mes darome antrą sustojimą.

Ar žinojote, kad visi Prahos rajonai turi savo numerius, pradedant labiausiai prestižiniais ir baigiant... numeriu 22? Gali būti, kad iki šiol jūsų maršrutas (arba kelionės planai) po Čekijos sostinę apsiribodavo penkiais istoriniais rajonais: Hradčany, Staré Mesto (Senamiestis), Malá Strana (Mažas paupis), Nové Mesto (Naujamiestis) ir Josefov su nuostabiomis sinagogomis ir žydų kapais. Mes siūlome atrasti dar vieną rajoną, Holešovice. 2020 metais The Guardian įtraukė jį į šauniausių Europos kvartalų dešimtuką.

Holešovice įšsidėstė palei Vltavos upės kairįjį krantą. Jeigu jums patiko namelio ant vandens idėja, apsistokite plaukiojančiame Port X name. Sujungtas iš šešių įstiklintų segmentų ir kimšte prikimštas išmaniųjų technologijų, tai minimalistinis, bet funkcionalus nakvynės uostas.

150 kvadratinių metrų erdvė. Keturios miegamosios vietos. Yra vaikų kambarys, virtuvė, darbo vieta. Netinka su gyvūnais.

Stará Plynárna | Čekijos-Vokietijos pasienis

Pamatyti ir užsisakyti

Apsilankius Prahoje, verta pasižvalgyti ir po Drezdeną. Šiuos du miestus skiria tik 140 kilometrų geros kokybės kelio. Tačiau skubėti nėra ko: prie pat trasos prasideda du įspūdingi gamtos parkai. Arba vienas, perskirtas valsybės siena į dvi dalis.

Čekijos pusėje tai Labské pískovce saugoma teritorija ir nacionalinis Čekijos Šveicarijos parkas. Vokietijoje - taip vadinama Saksonijos Šveicarija. Vieną ir kitą nacionalinius parkus puošia neįtikėtinų formų smiltainio uolos, kurios primena filmus apie Grand kanjoną. Tik čia vėjo išpūstytas figūras supa didingi miškai. Abiejų parkų turistinėms trasoms praeiti reikėtų bent jau dviejų dienų.

Jeigu suplanuosite pertrauką / vakarienę šioje atkarpoje, būtinai pasidomėkite paslaptinga sena degaline, naujų Šeimininkų paversta mažais svečių namais. Pastatas tarpeklio dugne turi krioklį prieš akis, asmeninį vaiduoklį ir romantiškus apartamentus bokštelyje. Verta čia atvažiuoti vien dėl pačio pastato ir jo legendų, kurias papasakos Šeimininkai.

Viso Stara Plynarna gali priimti iki keturiolikos svečių keturiuose apartamentuose. Alaus taurę, pusryčius ar kitą dienos maistą galima užsakyti vietos restoranėlyje. Galima atvažiuoti su vaikais ir keturkojais.

OOTOOLNO | Čekijos-Austrijos pasienis

Pamatyti ir užsisakyti

Gali būti ir taip, kad sugalvosite aplankyti ne Drezdeną, o Vieną, ir vietoj Vokietijos pasuksite Austrijos link. Net nebandysime jūsų atkalbinėti. Bet poroms, kurios norėtų šiek tiek ilgiau užsilikti Pietų Čekijoje, rekomenduosime dar vieną originalią - ir labai romantišką - vietą.

"Taigi čia tiesiog namelis medyje", - pagalvosite, žvilgtelėję į nuotrauką. Beveik pataikėt... bet ne visai! Arčiau tiesos jį būtų galima pavadinti Nameliu Ore arba Levituojančiu Nameliu. Kokiu būdu namelio konstrukcja laikosi keturių metrų aukštyje, sužinosite vietoje. Mes tik galime pasakyti, kad ji visiškai saugi, o jausmas čia nakvojant yra nerealus. Dar nerealesnis yra žvaigždėto dangaus vaizdas pro namelio stiklines sienas.

Atvažiuojate keturiese? Šalia Oro namelio yra dar vienas namelis porai, pavadintas Žemės nameliu. Patys galite jo nerasti - jo išorės sienos yra padengtos veidrodžiais, taigi tiny house praktiškai išnyksta jaunų eglučių sode. Užtat įsivaizduokite, kiek Kalėdinių medelių galėsite papuošti per šventes!

Nameliai nepritaikyti viešnagei su gyvūnais.

Soví dům | Čekijos-Lenkijos pasienis

Pamatyti ir užsisakyti

Šitas namelis į mūsų sąrašą pateko ne vien dėl to, kad kiekvienas pamatęs ji vaikas (įskaitant jau suaugusius vaikus) iškart užsimanys jame apsigyventi. Yra dar minimum trys priežastys, kurios daro šią vietą išskirtine. Jų nesimato nuotraukose, todėl klausykite įdėmiai...

PIRMA. Namelio aplinka - ne bet kas, o Krkonošo nacionalinis parkas. Įrašytas į UNESCO biosferos rezervatų sąrašą. O tai reiškia, kad pro kiekvieną langelį matysite nuostabią kalnų ir slėnių panoramą. Jeigu užsinorėsite, galite netgi išsiruošti į žygį. Ir nueiti iki pat lenkiškos Karkonošės (jeigu užteks jėgų).

ANTRA. Namelis stovi ne sau vienas - ji supa Gamtos Gaivalų Sodas. Kaip fantasy filmuose, aplink išsidėstė Vandens, Ugnies, Žemės ir Oro šventovės, pastatytos pagal magiškus brėžinius ir... Daugiau negalime atskleisti, galbūt jums pavyks sužinoti vietoje.

TREČIA. Teritorijoje gyvena draugiški arkliukai ir asiliukai, o dar ožkos, avys, karvės ir šunys. Apiterapijos nameliuose dūzgia bitės. Žymiai plėšresni sutvėrimai plaukioja tvenkiniuose - Šeimininkai augina afrikinius šamus. Zoosodas sukryžmintas su zooferma, be įėjimo bilietų.

Visai pamiršome paminėti: vietoje yra dar baseinas, pirtis ir sūkurinė vonia. Tikriausiai, tai vis dar ne sąrašo pabaiga, bet ties šiuo punktu sustosime. Kaip jau supratote, grįžtant namo būtina prasukti pro Pelėdos namus.

Šiame straipsnyje netilpo visi šaunūs nameliai, glampingai ir svečių namai, kuriuos norėtume jums rekomenduoti. Žemiau dar keletas nuorodų:

Peržiūrėti visas išskirtines vietas Čekijoje