Žavinga Slovakija

5 nakvynės vietos, kuriose nuolat norėsite viską fotografuoti

Ar jums yra tekę supainioti Slovakiją su Slovėniją? Nieko, visiems būna. Slovakai irgi prisipažįsta, kad neskiria Lietuvą nuo Latvijos. Taip jau susiklostė, kad slovakai ir lietuviai nedaug žino vieni apie kitus. O mes Slowhope norėtume tai pakeisti. Arba bent jau šiek tiek prisidėti prie pokyčių, skatindami lietuvius atrasti Slovakiją, o slovakams siūlydami nuvažiuoti į Lietuvą. Tuo tikslu turime net visą skyrių kataloge su gražiausiomis ir tvariausiomis nakvynės vietomis Slovakijoje. Jeigu paskaitę šį straipsnį norėsite suorganizuoti ne bet kokią kelionę po Slovakiją, grįžkite prie šios nuorodos.

Šiandien parodysime jums tik penkias vietas, bet kokias! Tikimės, kad peržiūrėję sąrašą iki galo šūktelsite Nu nieko sau! - ir eisite ieškoti laisvų dienų atostogų kalendoriuje. Nes mes patys likome sužavėti, kai jas pamatėme.

Villa Terrasse | Košicė, Slovakijos - Vengrijos pasienis

Pamatyti ir užsisakyti

Košicė Slovakijoje yra kaip Kaunas Lietuvoje: antras šalies miestas pagal dydį ir gyventojų skaičių; vienu momentu buvo šalies sostine; daug (netgi labai daug) gražios architektūros. Abu miestai buvo išrinkti Europos kultūros sostinėmis (Košicė - 2016, Kaunas - 2022). Abu didžiuojasi savo giliomis sporto tradicijomis (Košicė - ledo rituliu, Kaunas - krepšiniu). Ties šia vieta sustosime, nes, tikriausiai, jau supratote: jeigu jums prie širdies tokie miestai, kaip Kaunas, galite drąsiai važiuoti į Košicę.

Atstumas tarp Kauno ir Košicės - 950 km, todėl būtinai suplanuokite nakvynę pakeliui (čia rekomenduojamos vietos Lenkijoje). O atvažiavę į vietą galėsite apsistoti viloje, kurios kiekvienas kampelis alsuoja kilminga prabanga, o terasa atrodo kaip paveikslas, nupieštas Renuaro ranka.

Viloje yra keturi apartamentai pavadinimais Belle Époque (prancūziško stiliaus), Chez Amis (vintage), Renaissance ir Orient Express. Yra bendros erdvės su židiniu, pianinu ir knygomis, kaip, sakykime, devyniolikto amžiaus buržua name. Kaip ir dera tokiam pastatui, šalia prasideda miško parkas.

Pusryčiai įskaičiuoti į nakvynės kainą. Galima atvažiuoti su visa šeima (vaikų amžius neribojamas). Be gyvūnų.

Chalets Dedinky | Slovakijos Rojaus nacionalinis parkas

Pamatyti ir užsisakyti

Pirma priežastis aplankyti Slovakiją yra jos kalnai. Galima netgi sakyti, kad Slovakija ir yra kalnai: 80 procentų šalies teritorijos yra 750 ir daugiau metrų aukštyje virš jūros lygio. Pagal teritorijos kalnuotumą Slovakija gali būti sulyginama su Šveicarija, Graikija ir Nepalu. Tiesa, aukščiausias Slovakijos kalnų taškas pasiekia tik 2 655 metrų virš jūros lygio. Praktikoje tai reiškia, kad beveik visa Slovakijos teritorija puikiai tinka pėsčiosioms išvykoms, dalį trasų galima įveikti kartu su vaikais, ir netgi seneliai galės patirti keliavimo džiaugsmą ir pasižavėti nuostabiais vaizdais nuo apžvalgos aikštelių.

Slovakijos kalnų aukštis taip pat lemia, kad praktiški visi jie yra apaugę nuostabiais miškais, o žydinčios pakalnės su besiganančiomis karvėmis atrodo 1:1 kaip Alpės laukai nuo vokiško šokolado plytelių.

Chalets Dedinky yra restauruotas močiutės namas viename gražiausių šios šalies nacionalinių parkų - Slovakijos rojuje. Svečių laukia šeši įspūdingai įrengti kambariai, pasakiškas vaizdas pro langą, pirtis, kubilas ir tyro kalnų vandens karjeras netikėtu pavadinimu Maša (iš slovakų - kasinys). Slovakija nėra tokia ežeringa, kaip Lietuva (tik 185 ežerai, kai Lietuvoje vien pačių didžiausių skaičiuojama apie 6 tūkstančius). Taigi vandens telkinys šalia sodybos yra tikras ekskliuzyvas.

Atvažiuokite su visa šeima.

Kutica | Nová Baňa, Hrono slėnis

Pamatyti ir užsisakyti

Žinote, kas neatsiejama nuo kalnų? Slėniai. Hrono upė, vingiuojanti tarp Pohronský Inovec ir Štiavnické vrchy vulkaninių kalnų, išrausė didžiulį slėnį, pavadintą jos vardu. Pakankamai didelį, kad sutalpintų dešimtis kaimelių ir keletą didesnių miestų. Ir tokį vaizdingą, kad visas regionas aplink upę priklauso dabar lankomiausų šalies vietų penketukui.

Didžiausias slėnio miestas - Banská Bystrica. Jo apylinkėse galite pradėti dviračių žygį po slėnį. Jeigu norėsite įveikti visą kelią - nuo Hrono ištakų Žemuose Tatruose iki Slovakijos-Vengrijos sienos, kur upė įteka į Dunojų - jums reiks minti pedalus net 298 kilometrus.

Nová Baňa miestelis yra šios trasos viduryje. Keturioliktame amžiuje čia jau buvo vykdoma intensyvi aukso kasyba, o miestas gavo karališkąjį statusą (iš lotynų, libera regia civitas). Šlovės laikus dar atsimena miesto rotušė ir keletas gotikinių bažnyčių. Keli kilometrai nuo senamiesčio, ten, kur susiaurėja gatvės ir atsiveria vaizdas į horizontą, stovi mikro nameliai Kutica.

Viso yra trys nameliai - du arčiau miesto ir vienas šiek tiek toliau. Visi originaliai suprojektuoti, dekoruoti gėlių vazonais ir įmatriomis terasomis. Miegamosios erdvės sukurtos tokiu būdu, kad galėtumėte žavėtis kalnais nesikeldami iš lovos.

Nameliai skirti suaugusiųjų poroms.

Visiškai nereali vieta, kuri atrodo kaip dekoracijos vaikų filmams - kažkas vidutinio tarp Nepažabojamos dvasios ir Ledo šalies. Tą antrą atstovauja šalia stovinti balta pilis smailiais mėlynais bokštais - tokia grakšti ir romantiška, lyg vietoj Slovakijos kaimelio atsidūrtumėte prie Disneylendo vartų.

Neogotikinio stiliaus pastatas su renesanso elementais vadinasi Zámok Bojnice, ir dvidešimto amžiaus viduryje jis iš tikrųjų "suvaidino" bent triuose slovakų filmuose ir viename seriale. Atsimenate italų serialą apie princesę Fantagiro ir rožių slėnį, kurią kažkada rodė per TV3 (1991 m. produkcija)? Didžioji jo dalis buvo filmuojama šioje vietoje. Dabar ekskursijų gidai pasakoja ne tik pačios pilies istoriją, bet ir rodo filmavimo vietas.

Apsigyventi galima dvejuose pasakiškuose nameliuose. Abiejų interjerai išpuošti slovakų tautiniai raštais ir tradiciniais baldais, ir netgi namelių vardai atitinka Slovakijos vėliavos spalvas: Mėlynas ir Raudonas.

Nameliai talpina tik po du asmenis. Idealu porai arba suaugusiam su vaiku. Artimiausioje aplinkoje gausu vietų paragauti vietinės virtuvės.

Nepritaikyta poilsiui su gyvūnais.

Nebo nad Štiavnicou

Pamatyti ir užsisakyti

Dar vienas Slovakijos lobis, apie kurį galėjote nežinoti - geoterminiai vandenys. Šalyje užregistruoti 1 782 mineralinio vandens gręžiniai. Tai prešistoriniais laikais siautėjusių ugnikalnių palikimas. 122 jų yra pripažinti tinkami gydymui ir rekreacijai.

Kalnų papėdėse, ten, kur trykšta vanduo, įsikūrė 26 gydomieji kurortai (slovak. kúpele arba teplice). Jau minėtama Hrono slėnyje, aplink Štiavnicos kalnus, poilsiautojus priima Sklené Teplice, Kováčová ir Sliač.

Kalno pavadinimas nėra atsitiktinis. Štiavnica verčiant iš slovakų kalbos reiška sūrymą, t.y. vandenį tinkama tik išoriniam naudojimui (pavyzdžiui, Lietuvoje prie sūrymų priskiriamas Grožio šaltinio vanduo Druskininkuose). Be mineralizacijos, slovakiškos vanduo yra natūraliai šiltas ir pasiekia 38-52.3°C.

Jeigu norėsite pasilikti ilgiau terminių vandenų krašte, būtinai užsukite į tikrą slovakiško kaimo idilę - skoningai ir su meile renovuotus kalnakasių namelius Štiavnicos kalnuose. Rasite juos Bańska Štiavnica miestelio pakraštyje. Keturiuose nameliuose galime priimti viso 26 svečius - nuo keturių asmenų mažiausiame iki dešimt didžiausiame.

Beje, pats Bańska Štiavnica miestelis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą dėl savo renesanso stiliaus pilių, gotikinių pastatų, bažnyčių ir katedrų. O vaizdas į aplinkinius kalnus yra tiesiog dieviškas <3.

Turime dar daugiau unikalių vietų Slovakijoje!

Visos vietos Slovakijoje