Poznejte "české" hory z druhé strany III

část třetí: Kladsko a Kladský výběžek

Pokud se na dovolené v zahraničí chcete cítit jako doma, máme pro vás tip číslo tři.
První o Jizerských horách najdete zde a druhý o Krkonoších zde. Tím třetím je Kladský výběžek na druhé straně Orlických hor, Kralického Sněžníku či Jeseníků.

S vaším dovolením přeskočíme lekci z historie a budeme se raději věnovat jiným, mnohem příjemnějším věcem. Třeba těm, které vám umožní objevovat sice blízká, ale vsadíme se, že vámi dosud neobjevená zákoutí.

Pokud jste o Kladsku už něco slyšeli, pravděpodobně to mohlo být něco jako, že se jedná o malé město v Dolním Slezsku sousedícím s Českou republikou. My jen dodáme, že kdysi dávno bylo významnou zastávkou na Jantarové stezce a leží mezi Prahou a Vratislaví. A ano, to je to město, kterému se často říká Malá Praha. A to dokonce i s vlastním Karlovým mostem... akorát těch soch je tu mnohem méně. Ale jejich počet vám rozhodně neprozradíme - budete si je muset přijít spočítat sami ;).

Tip od Slowhopu: Szalejówka

Jesliže jste ještě neměli příležitost podívat se do tohoto polského regionu, vřele vám tento výlet doporučujeme. Sbalte si do batohu pár ponožek, k tomu vhodné oblečení a vyrazte na výpravu. Všude, kam se podíváte, narazíte na zeleň a horské stezky... ale také na podzemní chodby Kladské pevnosti, tajné labyrinty a bizarní skalní útvary. Dokonce si můžete v plném zdraví a síle dopřát i túru po zdejších lázní.

Tip od Slowhopu: Kawałek Nieba

Kladský výběžek je předurčený milovníkům hor. Zde si totiž můžete hory vybírat jako kouzelník králíka z klobouku. Jednoduše podle toho, na co máte zrovna chuť a fyzické možnosti. Jakto? No proto, že na tak malém území Kladského výběžku najdete hned několik různých pohoří - počtem i rozmanitostí. Tak například: Stolové hory jsou opravdické STOLOVÉ hory a skrývají tajuplná skalní města, Bystrziczke/Orlické hory jsou zase horami v jejich milejší "zakulacenější" podobě a Sněžník se začíná podobat velehorám. Tak co, vyberete si?
A nevynechejte ani "cestu 100 zatáček" (nebo i 1000, záleží na zdroji), která spojuje Kudowu a Radkov. Ale na ni bychom jako nezbytnou výbavu doporučili kinedryl (víte, pro jistotu).

Tipy od Slowhopu:
Trzy Morza pod Trójmorskim Wierchem
Z této hory (1145 m n. m.) voda teče potokem do tří moří: Baltského, Černého a Severního moře. Je to jediné místo v Polsku a jedno ze šesti v Evropě, kde se v jednom bodě setkávají povodí tří moří. Snídaně s domácím chlebem vám donesou až do vašeho apartmánu.

Wzgórze owiec
Jen 300 m od česko-polské hranice. Je tu signál českých operátorů a hlavně klid.

Owca z widokiem
4 apartmá a 10 pokojů - zde můžete opravdu vyrazit ve velkém. Se snídaní výhledem, který vám vyrazí dech. V ceně.


Pokud toužíte spíše po kulturní zábavě, zavítejte na Bystrzyckou filmovou cestu (Bystrzycki Szlak Filmowy) nebo na Hommage à Kieslowski, protože spisovatelé a filmaři Kladsko milují. Právě zde se natáčely scény z Narnie a film Pokot a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuková sem zasadila děj své knihy. Milovníci historie a Indiana Jonese se mohou těšit na Kladsko poseté opuštěnými domy jako z hororu a paláci, ze kterých vám padne brada. Můžete se sami s baterkou projít kobkami, ztratit se v zarostlém parku jako z jiné doby a třeba vystoupat na nejvyšší věž po zchátralém schodišti. Jak jinak - máme pro vás několik adres, které nepochybně stojí za návštěvu.

Tipy od Slowhopu:
Willa Stara Apteka

Recept pro klid mysli si vyzdvihněte ve Staré lékárně ve Srebrné Hoře z 30. letech 20. století.

Alfreda Sokołowsko
Útulný apartmán pro pár v městě, které spojuje historii, přírodu a umění. Konají se zde festivaly (začátkem července literární Góry Literatury, koncem srpna Hommage a Kieślowski).

Międzygórze (Vlčí Důl)

Prohlédnout & rezervovat

Kdysi hornická vesnice, která se v 19. století díky své mecenášce Marianně Oranžské stala malebnou vesničkou v tyrolském stylu. Atmosféra tohoto místa pravděpodobně stojí i za tím, že byla v roce 2022 zvolena nejkrásnější vesnicí Dolního Slezska. Najdete zde skvosty s krásnými řezbami, pavlačemi, balkony a balustrádami. Pokud vám ještě něco říká seriál "Čtyři tankisté a pes", první díl se natáčel právě zde. Z Kladska je to sem pouhých 33 minut a vodopád Wilczki patří k jeho největším atrakcím.
V okolí si můžete prohlédnout Pohádkovou zahradu (Ogród bajek), pozdně barokní kapličku Panny Marie Sněžné na kopci Igliczna s krásným panoramatem Horní Nisy, Bystřických a Orlických hor a malé muzeum s obrazy zobrazujícími okolní krajinu z roku 1824.

Tipy od Slowhopu:
Dom geologa

Agna i Jędrek se chtějí s vámi chci podělit o neuspěchaný život obklopený horami.

Koko Ryku
Italština, holistická relaxace, rustikální interiéry, ajurvédska masáž...

Singletrack Glacensis

Prohlédnout & rezervovat

Všude, kam se podíváte, jsou hory. Doporučujeme vám jízdu na kole (vlastním nebo vypůjčeném), protože právě tudy se táhne 260 km dlouhá trasa Singletrack Glacensis s jednosměrnými lesními cestami pro zdatné cyklisty a řadou méně náročných tras s malebnými výhledy pro ty, kteří dávají přednost rekreačnímu šlapání do pedálů.

Tipy od Slowhopu:
Siedem łanów
Agroturistika s 30 kravami, čerstvé mléčné výrobky k snídani a sýry od nejšťastnějších krav v celém Kladském údolí. Pokud si nechcete brát vlastní kola, tak se zastavte tady. Půjčí vám je na místě.

Chata Waliszów
Na rozkvetlé louce v srdci Kladska stojí dvě chalupy - zelená a červená. Daleko od civilizace - jenom pro vás.

Polna Mięta
Sylwester i Agata vás zvou do údolí řeky Morawky, kde mezi pohořím Bialskie a masivem Sněžníku můžete ztratit pojem o čase a získat klid.

Lázeňský trojúhelník v Kladském výběžku

Prohlédnout & rezervovat

Kudowa, Duszniki, Ladek - samozřejmě vše: -Zdrój. Polský lázeňský trojúhelník je jedním z nejstarších v Evropě. A co je nejlepší, můžete se ocitnout v místech, kde kdysi klábosily skutečné celebrity. V Kudowě se vydejte po stopách J. W. Goetha i W. Churchilla. Kdo ví, jestli jim reklamu kdysi neudělal pruský král Fridrich II. Velký, který zahlásil, že zdejší minerální vody jsou chutnější než víno. Hmmm, copak to skusit a dejte nám pak vědět, co si o tom myslíte. A když už se budete toulat, zajděte také do Dušníků, kde nějaký čas pobýval skladatel Fryderyk Chopin a kde se dodnes koná mezinárodní festival na jeho počest (Międzynarodowy Festiwal Chopinowski). Zachovala se zde i historická budova staré papírny, která patří k nejkrásnějším evropským technickým památkám a v níž sídlí Muzeum papírenství.

Tipy od Slowhopu:
GajRaj

Dům příběhů a domácí snídaně. S 5 pokoji až pro 12 hostů, obklopen 0,5 hektarovou zahradou. Nechybí ani místnost pro dílny, ruská baňa s bylinkovými větvičkami a jezírko.

Szczelinka
Z kdysi mládežnické ubytovny báječný rodinný penzion, kde na vás čekají s šálkem lahodného čaje a zmrzlinou z červené řepy. Skvělá kuchyně, domácí chléb k snídani každý den, hudba z vinylu...

Sowie klimaty
Žlutý dům ve výšce 500 m nad mořem, na svahu Gontowy v Sovích horách. Spousta kulinářských festivalů v okolí.